28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pensia alimentară
Pensia alimentară
Potrivit Codului Familiei, părinţii trebuie să contribuie deopotrivă la cheltuielile de creştere, educare, învăţătura şi pregătire profesională a copilului.
Pensia de întreţinere (pensia alimentară) va fi soluţionată sub forma unei cote procentuale din retribuţia lunară a debitorului şi se vor lua măsuri de oprire pentru această parte din salariu. Art. 94 din Codul Familiei stabileşte următoarele cote: până la o pătrime din câştigul din muncă pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii.
După încredinţarea copilului unuia dintre părinţi, la solicitarea acestuia, celălalt va fi obligat de către instanţă la plata unei "pensii de alimentare". Această obligaţie se stabileşte sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sau sub forma unei cote procentuale din retribuţia lunară a celui ce are obligaţia de întreţinere.
Părţile pot conveni asupra pensiei printr-o învoială reciprocă sau, în cazul în care nu reuşesc să o facă, obligaţia de reţinere va fi stabilită printr-o hotărâre judecătorească. În cazul în care copilul este minor, cererea de chemare în judecată este făcută de reprezentantul legal al minorului, iar instanţă de judecată va stabili pensia.
Pensia de întreţinere este datorată până la majoratul copilului. Însă, dacă acesta decide să dea admitere într-o instituţie de învăţământ superior, va continua să primească pensia de întreţinere până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani. Pensia trebuie plătită indiferent de formă de învăţământ frecventată de copil şi chiar dacă  acesta primeşte bursa.
Codul Penal prevede că neplata cu rea-credinţă a pensiei de întreţinere (pensie alimentară) stabilită pe cale judecătorească se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate iar împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Majorarea pensiei alimentare
Având în vedere posibilităţile de mărire a veniturilor pe care le poate avea părintele căruia nu i s-a încredinţat copilul minor, beneficiarul pensiei de întreţinere (pensie alimentară) poate solicita prin intermediul părintelui la care locuieşte să fie majorată contribuţia părintelui la cheltuielile menite să asigure buna să dezvoltare (majorarea pensiei alimentare).
Pensia de întreţinere majorată (pensia alimentară majorată) se acordă de la data introducerii cererii de majorare la instanţa judecătorească şi se depune spre soluţionare la instanţa de la domiciliul minorului.
Renunţarea la pensia alimentară
Renunţarea la pensia de întreţinere, care constituie un drept al copilului, nu poate fi ratificată decât dacă s-ar constata că posibilităţile materiale ale părintelui care a renunţat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune condiţii de trai.
Av. Coltuc Marius
Casa de avocatură Coltuc
www.coltuc.ro


Articole înrudite