Fumatul ar duce la un declin mental mai rapid la bărbaţi decât la femei odată cu îmbătrânirea, arată un studiu publicat luni de revista americană Archives of General Psychiatry. Nu sunt clare motivele acestei diferenţe, spun autorii cercetării. Una din explicaţii ar putea fi faptul că bărbaţii fumează în general mai mult decât femeile. Fumatul este recunoscut tot mai mult ca un factor de risc de demenţă la persoanele în vârstă, afirmă Severine Sabia de la University College din Londra, principalul autor al studiului.
Numărul de cazuri de demenţă din lume, estimat la 36 de milioane în 2010, continuă să crească în ritm rapid, specialiştii aşteptându-se la dublarea lui din 20 în 20 de ani, menţionează autorii studiului, care au desfăşurat cercetările pe un grup de funcţionari britanici. Cercetătorii au analizat legătura dintre numărul anilor de fumat şi alterarea capacităţilor mentale în perioada de tranziţie de la vârsta medie la bătrâneţe.
Studiul numit „Whitehall” s-a desfăşurat pe 5.099 bărbaţi şi 2.137 femei, vârsta lor medie la momentul primei evaluări a capacităţilor mentale fiind de 56 de ani.
Oamenii de ştiinţă au analizat datele în funcţie de şase criterii, pentru a determina gradul de tabagism pe 25 de ani, şi au folosit trei factori de măsurare a capacităţilor mentale timp de zece ani. Ei au ajuns la patru concluzii cheie, printre care faptul că fumătorii înregistrează o alterare mai rapidă a facultăţilor mentale decât fumătoarele. Cei care au continuat să fumeze în perioada de observaţie au avut rezultate proaste la toate testele. Bărbaţii care au încetat să fumeze în cei zece ani dinaintea primelor teste prezentau încă un risc crescut de declin intelectual, îndeosebi în privinţa diferitelor funcţii complexe, necesare pentru a atinge un scop. În schimb, foştii fumători care au renunţat la ţigări în tinereţe n-au prezentat un declin mai mare al facultăţilor mentale.