18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice vor avea acces pe o proprietate privată numai după încheierea unui contract în acest scop, în formă autentică, cu titularul dreptului de proprietate sau de administrare sau cu asociaţia de proprietari, după caz, se arată într-un proiect supus, miercuri, consultării publice de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Potrivit documentului, toţi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice vor putea intra pe o proprietate privată numai în baza unui contract încheiat cu titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu asociaţia de proprietari (în cazul proprietăţii indivize din clădirile cu mai multe locuinţe) sau cu titularii dreptului de folosinţă cu titlu gratuit/ închiriere/ concesiune asupra imobilului respectiv.
Contractul standard elaborat de ANCOM are caracter de recomandare şi urmăreşte, în principal, structurarea şi popularizarea drepturilor şi obligaţiilor furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice în ceea ce priveşte accesul pe proprietatea privată, în condiţiile respectării principiilor ce guvernează dreptul de proprietate privată.
Documentul vine în sprijinul atât al furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice, cât şi al titularilor dreptului de proprietate/ administrare/ folosinţă cu titlu gratuit/ închiriere/ concesiune asupra imobilelor proprietate privată, şi constituie o garanţie legală suplimentară în etapele de negociere a acordurilor de acces pe proprietatea privată în vederea instalării, întreţinerii, înlocuirii sau mutării reţelelor de comunicaţii electronice ori a elementelor de infrastructură.
În vederea exercitării dreptului de acces pe proprietatea privată, solicitantul se va adresa titularilor menţionaţi anterior pentru încheierea unui contract. Solicitarea trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: datele de identificare şi de contact ale solicitantului, elementele de reţea şi de infrastructură ce urmează a fi amplasate pe respectiva proprietate, durata estimativă a lucrărilor şi condiţiile în care se vor realiza lucrările de întreţinere şi reparaţii ale elementelor de reţea şi de infrastructură ce urmează a fi instalate.
Termenul maxim de negociere a unui astfel de contract este de două luni de la data primirii solicitării. În cazul în care contractul de acces pe proprietate nu se poate încheia în acest termen, oricare dintre părţi se poate adresa instanţei competente, care poate pronunţa o hotărâre ce ţine loc de contract între părţi.


Articole înrudite