06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aromele alimentare, cum ar fi vanilia sau piersica, sunt în mare parte obţinute prin sinteză chimică din hidrocarburi. Dar microorganismele ar putea revoluţiona acest domeniu, devenind producători industriali de arome cu adevărat naturale, relatează L'Orient-Le Jour.
Cercetători din peste 20 de ţări, ca Franţa, Germania şi Serbia, reuniţi în cadrul unui consorţiu ştiinţific şi industrial, „Bioflavour”, la Toulouse, şi-au concentrat dezbaterile asupra biotehnologiilor care permit crearea de arome pornind de la materii prime vegetale utilizând microorganisme.
„Este vorba despre utilizarea acestor microorganisme ca fabrică de celule pentru a crea arome naturale”, a declarat Gustavo de Billerbeck, cercetător la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Toulouse, care lucrează în echipa „Fiziologie moleculară microbiană” a profesorului Jean-Marie Francois, la iniţiativa „Bioflavour”.
Aromele naturale de vanilie sau de piersică sunt obţinute prin extracţia directă din flori sau fructe. Dar necesităţile sectoarelor alimentar, farmaceutic şi cosmetic au forţat producătorii să apeleze la molecule sintetice obţinute din hidrocarburi după mai multe reacţii chimice. Costul lor este de 10 până la 100 de ori mai mic decât cel al unei arome naturale. Dar acum „consumatorii din societăţile occidentale revin la ceea ce este natural şi industriaşii sunt conştienţi”, spune Gustavo de Billerbeck. De aici, deschiderea unei a treia căi de producere a acestor arome, cu biotehnologii microbiene al căror cost de producţie ar putea deveni rezonabil. Deja „molecula gamma-decalactone”, care oferă o aromă de piersică, este produsă la un preţ acceptabil astăzi cu aceste biotehnologii, care erau interzise acum 15-20 de ani, spune omul de ştiinţă.


Articole înrudite