În lipsa unui ordin al ministrului, care ar soluţiona problema diplomelor nerecunoscute ale absolvenţilor Universităţii „Spiru Haret” înmatriculaţi în perioada 2005-2008, instanţa rămâne singura modalitate prin care se poate obţine recunoaşterea şi eliberarea diplomelor de licenţă. Ministerul Educaţiei pregăteşte de ceva timp un ordin care ar trebui să reglementeze statutul celor câteva zeci de mii de studenţi care au finalizat programele de studiu neacreditate ale Universităţii „Spiru Haret”.
Diplomele a 50 de mii de studenţi au fost blocate în vara anului 2009 de către ministrul Educaţiei de la vremea respectivă. Scandalul care a urmat şi miile de procese continuă şi în ziua de astăzi întrucât situaţia a rămas nerezolvată. Promis pentru luna septembrie 2011 şi amânat pentru ianurie 2012, un ordin de ministru ar putea legaliza problema, însă acesta întârzie să apară. În această situaţie, chemarea în judecată a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului rămâne singură soluţie pentru cei aflaţi în această situaţie.
“Studenţii care au fost înmatriculaţi în anul I, în perioada 2005-2008, la programele ID şi FR neacreditate de la Universitatea Spiru Haret, au obţinut o diplomă cu care nu au ce face. În condiţiile în care între aceşti studenţi şi studenţii programelor la zi nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte susţinerea examenului de licenţă, nerecunoaşterea diplomelor obţinute este total discriminatorie. Pentru mulţi dintre ei, situaţia este critică şi urgentă. Aceştia au nevoie de diplomă pentru a obţine la locul de muncă anumite funcţii şi sporuri salariale”, declară av. Coltuc Marius, fondator al Casei de Avocatură Coltuc, casa ce s-a ocupat de mii de astfel de procese. Acesta susţine, pe baza experienţei, că şansele de succes ale unui astfel de proces sunt foarte mari.
Un punct în plus pentru a garanta câştigarea acestor procese şi recunoaşterea diplomelor îl constituie articolul 361 din forma Legii Educaţiei apărută în Monitorul Oficial pe 10.01.2011, conform căruia se abrogă Ordonanţa Guvernului nr.10/2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate.