Cel mai vizitat judeţ din România este Constanţa, fapt destul de previzibil, dacă avem în vedere că litoralul este cea mai atractivă destinaţie a ţării. Econtext a realizat harta turistică a României: care sunt cele mai vizitate sau mai puţin vizitate judeţe din România. Cu alte cuvinte, care sunt cele mai atractive judeţe din România pentru turiştii români şi străini. Datele privind cele mai vizitate judeţe se referă la luna iulie a acestui an şi au fost realizate în urma contabilizării sosirilor în principalele structuri de primire turistică (hoteluri, moteluri, vile turistice, cabane, pensiuni turistice şi agroturistice). Practic, este prezentat numărul turiştilor, obţinut în urma înregistrării acestora în unităţile de cazare.
Bineînţeles, întrucât s-a luat ca reper luna iulie, judeţul Constanţa conduce detaşat. Dar şi dacă ne raportăm la o perioadă mai extinsă, tot Constanţa va fi pe primul loc, tocmai pentru numărul ridicat de turişti din timpul verii. Astfel, în luna iulie au sosit 242.431 de persoane în unităţile turistice din judeţul Constanţa. Mai mult decât dublu faţă de următoarea poziţie, care este ocupată de Bucureşti, unde au venit puţin peste 100.000 de turişti în luna iulie. Braşov şi Prahova ocupă următoarele poziţii, iar pe locul cinci se plasează Sibiu. Plasarea judeţului Sibiu pe locul cinci este îmbucurătoare deoarece arată o altă direcţie în turismul autohton. Dacă Prahova, Braşov, Constanţa sunt vizitate preponderent pentru relaxare, Sibiul reprezintă deja o destinaţie pentru turismul istoric. Dar să nu ne entuziasmăm prea mult! Într-adevăr, sunt şi alte judeţe de acest gen în prima parte a clasamentului, dar destul de firav. Astfel, Vâlcea ocupă locul şapte, dar acest judeţ este vizitat atât pentru latura istorică (mănăstirile Cozia, Hurezi etc.), cât şi pentru staţiunile balneare (Călimăneşti, Căciulata, Băile Govora etc.). În acelaşi timp, însă, Suceava se plasează abia pe locul zece, iar alte judeţe conexe, precum Iaşi sau Neamţ, sunt destul de departe în acest clasament. Ceea ce arată o concentrare extremă pe câteva obiective turistice, din nefericire.
Cu alte cuvinte, am putea spune că România este o ţară monoturistică. Turismul ecumenic este destul de slab dezvoltat şi este limitat la populaţia română. La fel şi cel istoric. Despre alte forme de turism nu sunt prea multe de spus. Să mai spunem că cel mai neatractiv judeţ pentru turişti a fost în luna iulie Călăraşiul.
Uitându-ne pe datele prezentate de Econtext observăm că în luna iulie în judeţul nostru au sosit doar 5.538 de turişti, ceea ce ne situează pe locul 32 din 41.