02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Încă din toamnă, de când dosarul său a ajuns la Galaţi, Antonie Solomon, edilul şef al Craiovei, trimis în judecată pentru corupţie, asaltează instanţeţe cu fel de fel de cereri. La fiecare termen de judecată acesta formulează cereri prin care solicită înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, deşi instanţele de judecată au respins aceste solicitări în mod constant. Ultima dintre ele, prezentată instanţei la termenul de ieri, a vizat înlocuirea interdicţiei de a ocupa funcţia de primar cu aceea de a emite autorizaţii sau avize. Solomon consideră că instanţele judecătoreşti de la Galaţi i-au încălcat în mod nelegal dreptul fundamental la ocuparea funcţiei dobândită prin alegeri, argumentând că hotărârile date în cauză sunt menite să-l împiedice să exercite funcţia de primar.
La închiderea ediţiei nu se cunoştea poziţia instanţei, dar cererea lui Antonie Solomon este cel puţin ciudată, în condiţiile în care acesta a fost trimis în judecată tocmai pentru chestiuni legate de activitatea sa în calitate de edil şef iar organele judiciare sau instanţele de judecată, mai ales în acestă perioadă, ar fi timpul să dea o ripostă fermă tuturor celor care, profitând de funcţiile ocupate, săvârşesc fapte de corupţie şi prin aceasta pun într-o lumină proastă România.
Mai trebuie precizat că la termenul de ieri, 28 aprilie, primarul a mai formulat o cerere referitoare la încuviinţarea de a părăsi Craiova, de data aceasta sub pretextul că la data de 11 iunie 2011 fiul său urmează să se cunune religios. Acesta mai făcuse o cerere similară cu ceva timp în urmă, atunci motivând că are tatăl bolnav.

„Consemnat” la Craiova după 6 luni de arest

Antonie Solomon a fost arestat preventiv pe data de 3 martie şi a formulat mai multe cereri de liberare sub control judiciar sau de eliberare pe cauţiune. În cele din urmă, prin prin decizia penală nr. 635/R/08.09.2010 a Curţii de Apel Galaţi, s-a înlocuit măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Astfel, Solomon a revenit la Craiova, liber, dar i s-a impus obligativitatea de a nu exercita profesia şi de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia se reţine că a săvârşit fapta, respectiv de primar al municipiului Craiova.

Judecat pentru luare de mită şi fals intelectual

Reamintim că Solomon a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o presupusă infracţiune de corupţie. În aceeaşi cauză, a fost trimis în judecată în stare de libertate şi acţionarul majoritar al SC PIC SA, Cornel Penescu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită în formă continuată, dar şi alte două persoane, respectiv George Dragoş Stancu, acuzat de dare de mită, şi Gheorghiţă Pieca, fost administrator al PIC Piteşti, SC Muntenia Aliment SRL şi SC PIC Distrib SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în legătură cu o infracţiune de corupţie.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit, în toamna anului trecut, la cererea omului de afaceri Cornel Penescu, strămutarea dosarului, pe motivat că nu ar avea parte de un proces corect la Piteşti, şi aşa dosarul a ajuns la Tribunalul Galaţi.
Dosarul 6618/121/2010, aflat pe rolul Tribunalului Galaţi, a avut deja 12 termene de judecată şi aproape la fiecare dintre acestea Antonie Solomon a formulat cereri, la început pentru eliberare iar ulterior pentru înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi municipiul Craiova cu măsura obligării de a nu părăsi ţara. Din momentul eliberării, a cerut în mod constant şi dreptul de a-şi exercita atribuţiile de primar, iar la termenul a de ieri a venit cu o „nunaţă”, în sensul că ar vrea să fie din nou primar dar fără dreptul de a emite autorizaţii sau avize.

Articole înrudite