25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Fortăreaţa nebunilor" - genul poliţist, într-o altă haină nobilă
„Fortăreaţa nebunilor" - genul poliţist, într-o altă haină nobilă
George Arion, scriitor, jurnalist şi preşedinte-director general al publicaţiilor Flacăra, a venit la Galaţi cu invitaţia adresată auditoriului prezent în sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii „V.A. Urechia” de a încerca să pătrundem în recenta fortăreaţă a nebunilor, lansându-şi romanul cu acelaşi titlu, cu grijă ales, „Fortăreaţa nebunilor". Cu această ocazie, sciitorul a susţinut o prelegere intitulată „Atac în bibliotecă: o pledoarie pentru romanul poliţist”, fiind conştient că pentru a descoperi romanul poliţist, în genere, ai nevoie de nişte chei adecvate, care să se potrivească şi să se suprapună peste mesajul pe care însuşi scriitorul a dorit să îl comunice.
„Fortăreaţa nebunilor”, a apărut la Editura Crime Scene Publishing din Bucureşti şi readuce în atenţia cititorilor o ipoteză tulburătoare despre suprimarea celui mai mare poet al românilor, Eminescu, care a lăsat posterităţii un mesaj teribil, încifrat cu abilitate într-unul dintre poemele sale. Invitatul a fost prezentat de jurnalista Angela Ribinciuc, care nu a putut să nu remarce bunăvoinţa scriitorului George Arion, acesta acordându-i de altfel şi un interviu de curând. Obişnuit mai mult cu scrisul decât cu vorbitul, jurnalistul experimentat George Arion a făcut precizarea că nu prea vorbeşte şi că în cadrul lansării de carte vorbeşte cam cât ar comunica într-o săptămână întreagă.
Conştient că nu toţi sunt apropiaţi de literatura poliţistă, George Arion şi-a motivat oarecum alegerea de a scrie şi romane poliţiste, vrând să lase nu simple enigme aşternute într-o carte, ci încercând să realizeze proză adevărată: „Eu, în ciuda faptului că am scris şi poezie, şi eseuri, unul dintre ele dedicat marelui nostru cărturar Alexandru Philippide, am luat şi sute de interviuri unor personalităţi covârşitoare, m-am oprit şi la romanul poliţist, pe care am încercat să-l ilustrez cât mai bine, astfel încât să nu fie vorba de o simplă şaradă, o simplă enigmă, pe care, după ce ai citit cartea respectivă, ai uitat-o complet, ci să ofer genului poliţist din România o altă haină, nobilă, de proză adevărată”. Apoi, a dat citire câtorva pagini de roman, fără însă a divulga întreaga desfăşurare a acţiunii.
Emoţionat de întâlnirea cu George Arion, Ion Grosu i-a dedicat câteva epigrame, printre care: "Privindu-vă cu insistenţă,/ Mi-am explicat dar tot insist,/ C-aveţi talent dar şi prezenţă/ De autentic poliţist".

Articole înrudite