05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Eroii militari francezi, evocaţi de Ziua Armistiţiului
Eroii militari francezi, evocaţi de Ziua Armistiţiului

Careul militar Francez, ridicat în 1920 în Cimitirul Eternitatea, a fost recent reabilitat, inaugurarea sa având loc vineri în prezenţa ambasadorului Franţei în România, domnul Francois Saint-Paul, şi ataşatului Apărării din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti, col. Christophe Midan. Cei doi oficiali, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, au celebrat Armistiţiul de după Primul Război Mondial de la 11 noiembrie 1918. Toţi cei prezenţi, oficiali dar şi mulţi elevi ai şcolilor din Galaţi şi judeţul Tulcea, au depus coroane de flori la monumentul militarilor francezi.   
“Este un moment trist pentru noi, pentru că aici sunt înhumate persoane care şi-au pierdut viaţa la o vârstă foarte fragedă, departe de ţară. Totodată, este şi un moment de mândrie între naţiunile franceză şi română pentru că toţi aceşti soldaţi au luptat umăr la umăr şi au căzut împreună,  animaţi de acelaşi ideal  - pentru a elibera România şi a asigura independenţa într-o perioadă tulbure a istoriei sale.
Această frăţie de arme care s-a menţinut între armatele noastre îmi aminteşte un alt tip de soldaritate între ţările noastre, solidaritate născută tot din suferinţă. De solidaritate a dat dovadă societatea civilă şi autorităţile din ţările noastre şi nu dau decât două exemple. Seria de atentate care a lovit Franţa la începutul lunii ianuarie a acestui an, care a suscitat un imens elan de simpatie şi emoţie în România şi tragedia de la Club Colectiv, din Bucureşti, petrecută în urmă cu 2 săptămâni, urmată de o mobilizare a specialiştilor medici francezi care au venit la căpătâiul răniţilor în timp ce societatea civilă şi-a manifestat sprijinul prin diferite acţiuni. Această comuniune între francezi şi români s-a menţinut de-a lungul tuturor conflagraţiilor trăite împreună”, a declarat ambasadorului Franţei în România.
Începând din 2012, în conformitate cu noile dispoziţii legislative franceze, pe 11 noiembrie, ziua Armistiţiului de la 1918, se aduce un omagiu tuturor celor care s-au jertfit pentru Franţa, ocazie cu care şi în acest an, în ţară, în perioada 9-15 noiembrie, se desfăşoară, în mai multe oraşe, diverse evenimente tematice, cea din urmă, de pe 15 noiembrie, fiind programată să aibă loc la Careul Francez din Cimitirul Bellu. Acţiunea de reabilitare a careurilor militare franceze din ţară a fost demarată, în ultimii ani, pentru marcarea centenarului Primului Război Mondial. În 2013-2014 s-au inaugurat careurile franceze renovate din Bucureşti, Slobozia, Contanţa şi Iaşi, iar în acest an s-au finalizat lucrările de la careurile militare franceze din cimitirele din Galaţi şi Timişoara. 433 de militari francezi, decedaţi în timpul Primului Război Mondial, îşi dorm somnul de veci în cimitire din Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Slobozia şi Timişoara. Din aceştia, 61 (52 de militari francezi şi algerieni) se află înhumaţi la Galaţi, în Careul Militar Francez, edificat în 1920.
Cu ocazia inaugurării Careului Militar francez, după renovare, oficialii prezenţi au participat şi la dezvelirea unui monument informativ, care explică prezenţa militarilor francezi în România, în Primul Război Mondial. Pe placa informativă se afară că “în cursul Primului Război Mondial, în Galaţi s-a instalat, din decembrie 1916, o misiune medicală franceză. Această misiune a îngrijit până la 50.000 de răniţi ca urmare a ocupării Bucureştiului. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre soldaţii înhumaţi la Galaţi au decedat după încheierea Armistiţiului în 1918, găsindu-şi moartea în 1919-1920, cel mai adesea ca urmare a accidentelor sau bolilor. Trupele franceze primiseră de fapt ordinul de a ajuta forţele române angajate din nou în luptă, în noiembrie 1918, şi apoi de a participa la apărarea Basarabiei, pentru a împiedica Rusia să-şi atribuie de facto acest teritoriu, care votase în mod liber pentru unirea sa cu România în primăvara lui 1918”. 


Articole înrudite