Divorţul prin acordul soţilor pe cale judiciară este o modalitate de încetare a căsătoriei, indiferent dacă soţii au sau nu copii din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, reglementare care nu s-a regăsit şi până la data intrării în vigoare a noului Cod civil. ( art. 374 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată.
Condiţiile şi modalităţile de încheiere a acordului soţilor privind desfacerea căsătoriei
Art. 374 din Legea 287/2009 reglementează condiţiile divorţului prin acordul soţilor pe cale judiciară, care nu s-au modificat în raport de vechea reglementare, în sensul că divorţul prin acordul soţilor poate fi pronunţat indiferent de durată căsătoriei şi dacă au sau nu copii rezultaţi din căsătorie, instanţa fiind obligată să verifice existenta consimţământului liber şi neviciat al fiecărui soţ, divorţul neputând fi pronunţat dacă unul dintre soţi este pus sub interdicţie.
Acordul soţilor trebuie să mai cuprindă:
- numele de familie pe care să-l poarte după divorţ;
- exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi;
- stabilirea locuinţei copiilor după divorţ;
- modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii;
- stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
În cazul divorţului cu copii, la acord se va ataşa şi un raport de anchetă socială întocmită de către autoritatea tutelară, care să confirme că înţelegerea soţilor este în acord cu interesul superior al copilului.
Aspecte specifice
Acordul soţilor poate fi şi rezultatul unei proceduri de mediere care să se finalizeze prin încheierea unui acord de mediere privind desfacerea căsătoriei. În acest sens, dispoziţiile Codului civil se completează cu dispoziţiile art. 58 şi 59, respectiv art. 64-66 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator cu modificările ulterioare.
Potrivit acestor dispoziţii, oricare dintre neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea locuinţei copiilor, contribuţia părinţilor la întreţinerea, educarea copiilor, împărţirea bunurilor, drepturile legate de locuinţă pot fi soluţionate prin apelare la un mediator autorizat înscris în Tabloul mediatorilor, alegerea mediatorului fiind făcută de către soţi.
Acordul de mediere poate fi încheiat atât anterior sesizării instanţei, cât şi ulterior acesteia, în orice fază a judecăţii, chiar şi în cazul căilor de atac.
În situaţia în care soţii au ajuns la un acord prin mediere, acordul va fi redactat de către mediator, dacă nu s-a convenit altfel prin contractul de mediere, şi potrivit prevederilor art. 59 din Legea 192/2006 el va fi supus fie autentificării la un notar public, fie încuviinţării de către instanţa de judecată. Dacă acordul de mediere s-a încheiat după sesizarea instanţei, soţii vor beneficia de restituirea taxelor de timbru achitate, inclusiv cele vizând împărţirea bunurilor.
Procedura în cazul acordului de mediere încheiat
a) anterior sesizării instanţei:
- acordul de mediere va fi însoţit de o cerere prin care se va cere încuviinţarea acestuia potrivit prevederilor art. 271 din Codul de procedură civilă;
- instanţa competentă este cea de la locul încheierii căsătoriei sau ultimei locuinţe comune a soţilor.
b) ulterior sesizării instanţei, acordul de mediere se depune la termenul fixat de către instanţă sau anterior acestuia, cu posibilitatea solicitării schimbării termenului de judecată.
Avantaje
În consecinţă, soluţionarea desfacerii căsătoriei prin acord rezultat în urma procedurii de mediere ajută părţile (soţii :
- să divorţeze fără să fie nevoiţi să administreze probe prin care să dovedească cine şi în ce măsură este vinovat de destrămarea căsniciei;
- să găsească cele mai potrivite soluţii în condiţii de deplină confidenţialitate, faţă de caracterul public al unui proces de divorţ;
- să soluţioneze într-un timp scurt conflictul dintre ei, soluţia lor fiind aleasă de comun acord şi nu impusă de instanţă;
- să fie scutiţi de a achita taxele de timbru necesare în cazul unui proces care include şi aspecte legate de copii, precum şi împărţirea de bunuri, sau să li se restituie taxa de timbru achitată, în cazul în care acordul s-a încheiat după sesizarea instanţei.
Av. COLTUC Marius Vicenţiu,
Fondator Casa de avocatură Coltuc
www.coltuc.ro