În cinci judeţe din ţară nu au fost înfiinţate Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), printre acestea aflându-se şi Galaţiul, a atras atenţia, marţi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.
„Tulcea, Braşov, Galaţi, Gorj şi Bucureşti-Ilfov sunt judeţele în care nu au fost înfiinţate ADI-uri. În Bucureşti-Ilfov, nu numai că nu s-a realizat acest lucru, dar se pare că acesta va cădea din cauza disputelor politice. Este o dispută legată de amplasarea terenului pentru incineratorul de deşeuri, un proiect în valoare de 300 milioane de euro. Există o mentalitate păguboasă care nu duce nicăieri. Barca se va scufunda la mal dacă nu veţi reuşi să finalizaţi aceste măsuri”, a afirmat Borbely.
Oficialul MMP a adăugat că România se află pe ultima sută de metri în privinţa recuperării decalajului faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, în privinţa managementului deşeurilor, iar acest lucru trebuie recuperat. „Suntem nu în ceasul al 12-lea, ci în ceasul al 24-lea în care să recuperăm ceea ce n-am reuşit să rezolvăm în ultimii cinci ani. Ministerul Mediului a demonstrat că a fost un partener şi nu a împiedicat finalizarea acestor proiecte. Cred că am avut zeci de întâlniri în ultimii doi ani. Paradoxul problemei este următorul: în momentul de faţă, Ministerul Mediului prin AM POS este pe primul loc în Europa la numărul de contracte semnate, cu peste 85% contracte semnate, dar în ceea ce priveşte deşeurile nu s-a reuşit decât semnarea a 18 sau 19 contracte”, a spus ministrul citat.
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), prin Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice, în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România, implementează proiectul „Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară - instrument pentru furnizarea în comun, în condiţii de calitate şi eficacitate, a serviciilor publice locale”. Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi se încadrează în axa prioritară 1, Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice - domeniul de intervenţie 1, Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 2.792.398,00 lei, din care 2.373.538,30 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă FSE şi 418.859,70 lei (15%) reprezintă cofinanţarea eligibilă a MAI. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, între 30 iulie 2009 - 30 iulie 2011, iar obiectivul general este de a dezvolta abilităţile autorităţilor administraţiei publice locale în vederea constituirii, organizării şi gestionării asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.