05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De la stetoscop la aparate miniaturizate high tech, în rural
De la stetoscop la aparate miniaturizate high tech, în rural

De anul viitor, chiar din primul trimestru, medicii de familie din judeţele Galaţi, Tulcea şi Brăila vor acorda consultaţii, vor face investigaţii şi analize mai complicate, chiar la ţară, eventual la patul bolnavului. Este vorba de punerea în practică a proiectului de telemedicină rurală coordonat în Galaţi de dr. Valentin Boldea. Proiectul se realizează cu fonduri primite de la Ministerul Sănătăţii iar pentru Galaţi se doreşte crearea unui program naţional care pentru judeţul nostru ar trebui să se deruleze prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi. 

„Medicii care urmează să facă parte din program - în judeţul Galaţi avem 107 medici de familie iar la nivelul celor trei judeţe ar trebui să intre în program 198 de medici de familie - vor primi aparatură medicală de ultimă generaţie, miniaturizată, pentru a fi accesibilă şi pe teren, la cabinet dar şi oriunde. Vorbim de aparate aflate în top 3 la nivel mondial în ceea ce priveşte performanţa. Fiecare medic va primi, în regim de comodat, un troler cu electrocardiograf, monitor de funcţii vitale, spirometru, analizor portabil biochimic cu 15 parametri, cameră web şi microfon. În fiecare judeţ vor fi disponibile şi câte cinci aparate ecograf. Acestea din urmă vor fi distribuite tot medicilor de familie din mediul rural care au o competenţă în acest domeniu. Datele culese de medicii de familie din teren vor fi transmise şi urcate pe o platform informatică. Un medic specialist va consulta datele şi apoi, pe acelaşi sistem, va remite un diagnostic şi alte date pentru medicul de familie. Dacă medicul specialist are timp, poate intra în direct, prin webcam, cu medicul de familie. Programul va avea acces la peste 500 de medici specialişti din toată ţara. Toţi medicii vor fi plătiţi pentru aceste tele-consultaţii. Mă aştept ca mai ales medicii tineri să intre în proiect. Văd acest program ca unul care schimbă mentalităţi. De la imaginea medicului de ţară dotat cu stetoscop ajungem la medicul din rural dotat cu aparatură portabilă ultramodernă. În plus, şi pacientul va fi scutit de drumuri până la medicul specialist”, a precizat dr. Valentin Boldea. 

Principalii beneficiari ai programului sunt bolnavii cronic care, măcar o dată la şase luni, trebuie să facă drumuri spre oraşe la medicii specialişti. În plus, aplicaţia poate fi extrem de utilă pe timp de iarnă în zonele izolate. În decembrie vor veni echipamentele iar în ianuarie 2016, după instruirea medicilor de familie, programul va fi operaţional. Până la sfârşitul anului va avea loc şi o întâlnire între medicii de familie şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. 


Articole înrudite