03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Când formulăm o plângere trebuie să analizăm procesul verbal de constatare a contravenţiei sub două aspecte.
În primul rând, din perspectiva motivelor care atrag nulitatea absolută sau relativă a unui astfel de proces-verbal. Aceste motive sunt clar stabilite de OG nr. 2/2001, astfel: lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal.
Nulitatea se constată şi din oficiu.
Important de ştiut este faptul că, în cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia. Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. În lipsa unui martor, agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod. De asemenea, pentru mai multe contravenţii constatate simultat se va încheiat un singur proces verbal.
În al doilea rând, când formulăm o plângere trebuie să ţinem seama şi de motivele care ţin de existenţa contravenţiei. Prin raportare la situaţia de fapt, putem considera că fapta pentru care am fost sancţionaţi nu a fost săvârşită sau nu a fost săvârşită de noi. Dreptul român a stabilit că procesul-verbal întocmit de către un funcţionar public se bucură de prezumţia relativă de legalitate şi temeinicie în ceea ce priveşte consemnările faptelor constatate cu propriile simţuri.
Întrucât este o prezumţie relativă, aceasta poate fi răsturnată prin orice mijloc de probă. Astfel, contravenientul poate proba o altă situaţie de fapt prin audierea unor martori, înregistrări video sau audio, înscrisuri sau expertiză. Dacă există posibilitatea înregistrării sau fotografierii locului în care s-a produs contravenţia, putem convinge mai uşor instanţa de judecată că dreptatea este de partea noastră.
Important este de ştiut că, de la momentul introducerii plângerii împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, sancţiunea se suspendă de drept pe toată perioada judecăţii procesului. După ultimele modificări ale legislaţiei rutiere, hotărârea prin care se soluţionează plângerea nu este supusă niciunei căi de atac.
În situaţia în care suntem sancţionaţi contravenţional putem fi vinovaţi sau nevinovaţi. Indiferent de poziţia noastră, putem scăpa de sancţiunea contravenţionala prin promovarea unei plângeri împotriva procesului verbal de sancţionare a contravenţiei. Plângerea se adresează Judecătoriei pe raza căreia s-a constatat contravenţia, trebuie formulată în termen de 15 zile de la data înmânării procesului-verbal sau de la data comunicării şi este scutită de taxa de timbru şi timbru judiciar.
Av. COLTUC Marius Vicenţiu
Fondator Casa de avocatură Coltuc
www.coltuc.ro


Articole înrudite