Platouri pline cu prăjituri cu un conţinut ridicat de unt şi zahăr, boluri cu alune şi nuci, cutii de ciocolată, dar şi mulţimea de produse şi mâncăruri pe bază de carne de porc ajung să fie un coşmar în perioada Crăciunului şi a Revelionului. Mulţi oameni au, din când în când, arsuri la stomac, dar dacă aceste neplăceri apar mai des decât de două ori pe săptămână, problemele pot fi cât se poate de serioase. Iată cum le poţi evita:
Nu mânca mai mult decât este necesar
În preajma sărbătorilor de iarnă sau la petreceri, se constată deseori un exces alimentar. Dacă eşti pofticios şi te tentează să-ţi umpli farfuria, încearcă doar să guşti din fiecare aliment. Astfel, îţi poţi bucura papilele gustative fără să declanşezi arsurile stomacale. Poţi chiar să sari peste felul al doilea de mâncare. Cantităţile mari de mâncare măresc stomacul, care pune presiune asupra sfincterului esofagian inferior, cauzând astfel arsuri.
Evită mâncarea plină de grăsimi şi zaharuri
La fel de important este şi ce mănânci. Mâncărurile grase şi cele cu un conţinut ridicat de zahăr îţi afectează stomacul. Mai ales ciocolata, torturile, brioşele şi negresele, atât de des întâlnite în perioada sărbătorilor.
Încearcă aperitivele bogate în proteine
Deşi tradiţionala salata boueuf şi piftia se află pe mesele celor mai mulţi români în perioada Crăciunului, cei care nu sunt atât de tradiţionalişti pot opta pentru o variantă mult mai sănătoasă de aperitive. Bogate în proteine, gustările cu somon sau creveţi sunt o alegere foarte bună.
Mănâncă încet
Există studii care arată că oamenii au arsuri stomacale după ce mănâncă în grabă. Aşa că aşezaţi-vă şi bucuraţi-vă de gustare. Mâncaţi încet şi mestecaţi bine alimentele.
Nu vă feriţi de guma de mestecat
Dacă mestecaţi gumă sau sugeţi o bomboană vreme de 30 de minute după ce aţi mâncat, cantitatea de salivă va creşte, protejând astfel esofagul şi calmând arsurile gastrice.
Nu vă întindeţi după ce aţi mâncat
Dacă vă întindeţi pe spate după ce aţi mâncat, e posibil să crească presiunea asupra sfincterului esofagian inferior, care tinde să se relaxeze când o persoană stă întinsă.
Consumaţi cu moderaţie alcool
Alcoolul determină o creştere a acidului produs de stomac şi relaxează sfincterul esofagian inferior. Dacă, totuşi, vrei să bei ceva de sărbători, optează pentru diluarea alcoolului cu apă sau suc, limitează-te la unul sau două cocktailuri, cinci sau şase pahare de vin şi nu mai mult de trei beri, bea vin alb în loc de vin roşu.
Relaxează-te
Deşi o aştepţi tot anul, perioada sărbătorilor poate fi una extrem de stresantă. Stresul creşte cantitatea de acid stomacal şi astfel pot apărea arsurile. Te poţi relaxa ascultând muzică în timpul mesei, lucru care te va ajuta să mănânci mai încet, sau poţi să te relaxezi între mese, acordând atenţie hobby-urilor care te fac fericit.