02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ceaiul verde: elixirul sănătăţii!
Ceaiul verde: elixirul sănătăţii!
În ultima perioadă, ceaiul verde se bucură de o atenţie semnificativă şi din partea ţărilor din Occident, iar majoritatea companiilor producătoare de medicamente au creat o serie de suplimente nutriţionale care au la bază extractul de ceai verde.
Ceaiul verde provine din planta de ceai Camellia sinensis, din care se mai prepară şi ceaiul negru şi oolong, diferenţa fiind la nivelul modului de procesare. Această plantă îşi are originile în partea de sud-est a Asiei, formată din regiuni din India, Myanmar şi China.

Varietăţi de ceai
l Ceaiul negru - frunzele proaspăt culese sunt uscate imediat, înainte să se ofilească, după care sunt încălzite natural (la lumina soarelui) şi lăsate să se oxideze complet.
l Ceaiul verde - frunzele culese sunt trecute printr-o baie de aburi, apoi sunt uscate şi sfărâmate, împiedicând astfel procesul de fermentaţie.
l Ceai oolong - acest tip de ceai se diferenţiază de celelalte prin perioada de recoltare a frunzelor, aceasta realizându-se mult mai târziu, după maturarea frunzelor.
l Ceaiul alb - acesta este cel mai puţin procesat, motiv pentru care conţine cea mai mare cantitate de antioxidanţi. Ceaiul alb este făcut din frunze tinere şi muguri ce apoi sunt aburite şi uscate cu atenţie.
Datorită gradului minim de procesare, ceaiul verde şi cel alb conţin cantităţi ridicate de antioxidanţi, substanţe care se traduc prin sănătate pentru organismul uman.

Aromă
Toate tipurile de ceai provenite din Camellia sinensis au acelaşi gust, dar arome diferite. Aroma diferă în funcţie de gradul de procesare; astfel, cu cât frunzele au fost mai prelucrate, cu atât mirosul este mai puţin pătrunzător. Aroma ceaiului verde poate fi caracterizată ca fiind proaspătă, uşoară şi energică.

Cantitatea de ceai recomandată
Majoritatea studiilor au demonstrat că pentru a beneficia de toate proprietăţile curative ale ceaiului verde o persoană trebuie să consume cel puţin 3 pahare de ceai verde pe zi. Această cantitate de ceai asigură necesarul de antioxidanţi pentru menţinerea sănătăţii organismului.

Mod de preparare
Ceaiul verde se pregăteşte la fel ca oricare alt ceai. De un singur lucru trebuie să ţineţi cont: ceaiul verde nu se prepară cu apă clocotită şi nici nu se fierbe, deoarece îşi va pierde din aromă şi va avea un gust amar.

Achiziţionare
Dacă doriţi să experimentaţi un ceai verde cu adevărat bun şi sănătos trebuie să căutaţi plantele din ceainării sau din magazine unde este menţionat că acesta provine din Asia. Nu trebuie exclusă nici posibilitatea de achiziţionare prin intermediul internetului, deoarece sunt multe magazine online care vând produse de calitate.

Beneficiile ceaiului verde
Ceaiul verde acţionează asupra organismului asemănător agenţilor antiinflamatori, antiseptici şi antivirali. Potrivit studiilor, beneficiile aduse sănătăţii de către ceaiul verde constau în: prevenirea cancerului, bolilor cardiovasculare (mai ales infarctul miocardic), hipercolesterolemiei, artritei reumatice, întărirea sistemului imunitar şi pierderea în greutate. De asemenea, ceaiul verde conţine fluor, care previne apariţia afecţiunilor cavităţii bucale, şi întăreşte smalţul dinţilor, prevenind astfel apariţia cariilor.
1. Scade riscul apariţiei cancerului - cancer mamar, cancer pulmonar, cancer de colon, cancer de piele, tumoră cerebrală, cancer cervical, cancer ovarian, cancer hepatic, cancer esofagian, mezoteliom, cancer stomacal, azbestoză etc.
2. Previne apariţia bolilor cardiovasculare - hipercolesterolemia, hipertensiune arterială, infarct miocardic.
3. Ajută la pierderea în greutate - contribuie la arderea grăsimilor şi caloriilor, creşte rata metabolică.
4. Stimulează activitatea cerebrală protejând împotriva apariţiei afecţiunilor specifice - tulburări de memorie, Alzheimer, Parkinson, dar stimulează şi producţia de tianină (molecule care cresc performanţele medicale).
5. Întăreşte sistemul imunitar - previne astfel apariţia gripei, intoxicaţiilor alimentare, pneumoniei, tuberculozei, cariilor dentare, răcelilor, candidei, dizenteriei, meningitei, infecţiei cu Helicobacter pylori etc.
6. Ajută la ameliorarea diferitelor afecţiuni: acnee, alergii, anemie, cataracta, diabet tip 1, diabet tip 2, gastrită, glaucom, insuficienţă renală, distrofie musculară, rozaceea, apneea de somn, stres, artrită reumatoidă etc.
7. Este eficient şi pentru detoxifierea organismului şi prevenirea apariţiei ridurilor premature.
Care este sursa tuturor acestor beneficii? Antioxidanţii. Ceaiul verde conţine o cantitate semnificativă de antioxidanţi naturali, numiţi polifenoli, care neutralizează radicalii liberi - molecule foarte toxice pentru celule dacă nu ar există substanţe care să-i neutralizeze, conducând la apariţia mai multor afecţiuni. O cantitate considerabilă de antioxidanţi se găseşte şi în fructe şi legume.
Particular, ceaiul verde conţine o categorie de polifenoli numită "Catechine" - metaboliţi secundari ai plantelor, consideraţi a fi cei mai eficienţi antioxidanţi. Cantitatea mare de catechine conţinută de ceaiul verde se datorează gradului mic de procesare în timpul fabricaţiei.

Ceaiul verde şi pierderea în greutate
Din cauza problemelor cu greutatea corporală tot mai multe persoane încearcă să slăbească prin adoptarea celor mai stranii şi mai nesănătoase metode. Dacă doriţi să scăpaţi de kilogramele în plus va sfătuim să adoptaţi o alimentaţie sănătoasă (fără alimente tip fast-food, fără alimente prăjite, fără cantităţi excesive de sare, zahăr şi grăsimi), să vă faceţi un program de activitate fizică dar şi să urmaţi o cură cu ceai verde sau cu extracte din ceai verde. Datorită conţinutului de cafeină, puteţi, de exemplu, să înlocuiţi cafeaua de dimineaţă cu o cană de ceai verde.
Datorită efectelor benefice asupra sistemul digestiv, ceaiul verde poate fi folosit şi pentru scăderea în greutate de persoanele de orice vârstă, prevenind astfel obezitatea. Cu toate că o alimentaţie sănătoasă şi un program regulat de exerciţii fizice sunt principalele categorii ale programului de slăbit, introducerea în dietă a ceaiului verde înseamnă un pas înainte către atingerea scopului final - masa corporală ideală.
Potrivit studiilor, acest ceai îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, accelerează metabolismului, reglează cantitatea de glucoză din sânge şi contribuie la detoxifierea organismului. Astfel, pentru ca programul de slăbit să fie complet şi eficient trebuie să cuprindă pe lângă exerciţii fizice şi alimentaţie sănătoasă şi consumul regulat de ceai verde. Ceaiul verde creşte rata metabolică cu până la 3%. Pentru această performanţă se recomandă consumul a 3 pahare de ceai zilnic, câte unul după fiecare masă. Persoanele care urmează o dietă bazată pe calcularea caloriilor trebuie să ştie că 3 pahare de ceai verde zilnic înseamnă 60 calorii - un număr atât de mic de calorii pentru beneficii atât de semnificative!

7 moduri prin care ceaiul verde previne efectele negative ale hipercolesterolemiei
1. Blochează colesterolul: ceaiul verde blochează absorbţia intestinală a colesterolului cu până la 89%.
2. Oferă protecţie chiar şi în cazul adoptării unei diete bazată pe grăsime: ceaiul verde scade nivelul colesterolului chiar dacă o persoană urmează un regim alimentar bogat în carbohidraţi şi grăsimi. Acesta ajută la menţinerea în limite normale a colesterolului chiar şi atunci când grăsimea este de origine animală.
3. Ajută la scăderea colesterolului "rău"/LDL din organism cu până la 11% în cazul persoanelor care suferă de hipercolesterolemie sau prezintă un nivel ridicat de colesterol LDL.
4. Datorită conţinutului de antioxidanţi, în special catechine, ceaiul verde întârzie apariţia aterosclerozei cu până la 73%.
5. Antioxidanţii din ceaiul verde previn afecţiunile cauzate organismului de către colesterolul LDL.
6. Ceaiul verde stimulează eliminarea colesterolului din bilă.
7. Ceaiul verde protejează ficatul de efectele hipercolesterolemiei.

Articole înrudite