23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În 2011, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi a întocmit 248 de referate de evaluare pentru inculpaţii/învinuiţii minori sau majori şi 14 rapoarte pentru minorii care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal. Dintre persoanele evaluate, 231 au fost minori, iar 31 de persoane au fost majore. Din totalul persoanelor pe care serviciul de probaţiune le-a evaluat, 132 de locuiau în mediul urban, iar 130 în mediul rural.
„Referitor la activitatea de supraveghere, în anul precedent s-a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 5 ani, totalul cazurilor gestionate fiind de 401. În 74% dintre cazuri (298), persoanele condamnate erau majore la comiterea faptei penale, iar în 26% dintre cazuri (103) erau minore. Un număr de 265 de persoane dintre persoanele supravegheate de serviciul de probaţiune locuiau în mediul urban, iar 136 în mediu rural. Printre persoanele ce au executat o astfel de pedeapsă s-au aflat şi 36 de femei”, se arată în comunicatul remis de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi.
În perioada supusă analizei, din evidenţa serviciului au ieşit 75 de persoane: 62 de persoane au finalizat termenul de încercare (83%), 5 persoane au fost condamnate deoarece au recidivat pe perioada termenului de încercare (7%), alte 7 au fost condamnate pentru săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală anterior datei intrării în supravegherea serviciului de probaţiune (9%), iar pentru o persoană instanţa a dispus executarea pedepsei în regim carceral, ca urmare a nerespectării măsurilor şi/sau obligaţiilor impuse (1%). La finalul anului 2011, în evidenţa serviciului se aflau 326 de persoane condamnate la o pedeapsă neprivativă de libertate, respectiv suspendarea executării pedepsei închisorii sub supravegherea serviciului de probaţiune. De asemenea, persoanele aflate în supraveghere au beneficiat şi de alte tipuri de intervenţii, desfăşurate în colaborare cu parteneri din comunitate: dobândirea unei calificări profesionale şi/sau angajarea cu contract de muncă, continuarea cursurilor şcolare, obţinerea documentelor de identitate, consiliere pentru problema dependenţei de alcool sau droguri etc.


Articole înrudite