Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esenţială a efortului de digitalizare la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Lansat ca parte a unui plan strategic extins, acest sistem este fundamental pentru modernizarea şi eficientizarea proceselor fiscale în România.
Prin implementarea sistemului RO e-Transport, principalul obiectiv al ANAF este de a reduce decalajul fiscal de TVA, prin monitorizarea în timp real a mişcărilor de mărfuri pe drumurile naţionale. Astfel, identificând şi investigând potenţialele cazuri de nereguli sau de fraudă fiscală.
Spre deosebire de raportarea în sistemul RO e-Factura, care are la bază un standard european de raportare, RO e-Transport este un sistem dezvoltat local. Un element cheie al RO e-Transport este generarea anticipată de coduri unice fiecărui transport (UIT). Această funcţionalitate oferă posibilitatea de a urmări fiecare transport în mod individual, asigurând o monitorizare eficientă şi precisă a activităţilor comerciale legate de transportul rutier de bunuri.
La nivel naţional, obligaţiile declarării datelor cu privire la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revin furnizorului din România, în cazul tranzacţiilor interne, sau operatorului economic care transportă, încarcă şi descarcă pe teritoriul României bunuri cu risc fiscal ridicat.
În cazul persoanelor juridice, fapte precum cele de mai jos se sancţionează cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, precum şi cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate: nerespectarea prevederilor referitoare la obligaţia utilizatorilor de a declara în sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri ce intră sub incidenţa acestuia, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT; utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia; descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepţia celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri; declararea în sistemul RO e-Transport a unor cantităţi diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.