23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anul 2011 a fost declarat Anul European al Voluntariatului de către Comisia Europeană şi în fiecare ţară există câte un plan naţional de lucru. În Uniunea Europeană, un cetăţean din cinci a ales să facă voluntariat, şi asta şi datorită culturii şi tradiţiei voluntariatului din zonele respective. Despre voluntariat, aşa cum este perceput la noi, am stat de vorbă cu Ina Lolescu, coordonator naţional la Centrul de Voluntari "Salvaţi Copiii".
Reporter: Ai făcut voluntariat timp de 7 ani. Cine a influenţat această decizie?
Ina Lolescu: Influenţele au fost multiple de-a lungul celor 7 ani. Începând din clasa a X-a, cu profesoara de socio-umane, Nona Rapotan care ne-a oferit (mie şi colegilor de liceu) mai multe oportunităţi de implicare în cadrul filialei „Salvaţi Copiii” din Galaţi şi care a reuşit să-mi menţină interesul timp de doi ani prin responsabilităţile multiple şi proiecte inedite şi diferite de ceea ce făceam la şcoală. A urmat facultatea şi elementele care au influenţat decizia de a continua activitatea de voluntariat în cadrul „Salvaţi Copiii” au fost: complexitatea activităţilor, echipa numeroasă, coordonatorii cu care interacţionăm şi care erau mereu disponibili pentru noi, voluntarii, colegii voluntari din alte judeţe ajunşi la rândul lor la facultate în Bucureşti, faptul de a fi mult mai aproape de evenimentele centrale şi oamenii cheie, orientarea de care am avut parte la început de studenţie. Colegii, prietenii, cunoscuţii, familia şi, de multe ori, necunoscuţii întâlniţi în diverse situaţii au influenţat decizia de a rămâne voluntar prin: reacţii ca urmare a ceea ce aflau din experienţele mele, faptul că la un moment dat au devenit voluntari, întrebările, curiozităţile şi de multe ori dezbaterile cu privire la "a fi sau a nu fi voluntar". Şi, poate cel mai important, beneficiarii cu care am interacţionat în toţi aceşti ani. Mi-au dat curaj, speranţă că e foarte important pentru ei să continui, chiar dacă au fost şi momente dificile, tensionate, au fost lecţii importante învăţate, care cu siguranţă au avut un rol esenţial în deciziile ulterioare.
Rep.: Cum privesc tinerii din ziua de astăzi implicarea în voluntariat?
I.L.: Pe de o parte voluntariatul a devenit un trend şi o necesitate (ne gândim aici la cei care-şi doresc să studieze în străinătate, unde voluntariatul reprezintă o cerinţă în procesul de admitere). Pe de altă parte, există şi un număr foarte mare de tineri care nu se implică. De altfel, numărul confirmat şi de statistici la nivelul naţional şi european, este de aproximativ 4 milioane de români care se implică în activităţi de voluntariat (Eurobarometru, situaţia voluntariatului în România). Sunt zone şi am întâlnit situaţii în care nu se ştia despre voluntariat. Important e să reuşim să ajungem şi acolo şi să dezvoltăm oportunităţi de voluntariat cât mai diverse şi cât mai numeroase. Mulţi dintre tinerii cu care lucrez au înţeles valoarea pe care voluntariatul o are, culegând zi de zi din satisfacţiile şi beneficiile implicării. În 2008, ca urmare a participării unui grup de voluntari „Salvaţi Copiii” în cadrul unei şcoli de vară, s-a evidenţiat nevoia unei platforme a cererii şi ofertei de voluntariat din România. Astfel, în 2009, „Salvaţi Copiii” România a lansat www.evoluntar.ro. Portalul www.evoluntar.ro are ca scop promovarea oportunităţilor de voluntariat disponibile în cadrul programelor implementate de diverşi actori ai mişcării de voluntariat din Romania. Platforma reprezintă locul unde toţi cei care doresc să fie voluntari să poată căuta oportunităţi actuale de voluntariat potrivite intereselor şi abilităţilor lor. www.evoluntar.ro doreşte să reunescă toate eforturile similare existente şi să devină punctul de referinţă al întâlnirii cererii şi ofertei de voluntariat. Pe cei interesaţi de activităţi de voluntariat vă invit să vă creaţi conturi şi astfel să găsiţi oportunităţile potrivite intereselor voastre. De asemenea, organizatorii activităţilor de voluntariat sunt aşteptaţi să-şi promoveze oportunităţile şi astfel să-şi găsească cei mai motivaţi voluntari.
Rep.: Ce dobândeşti făcând voluntariat şi fiind implicat în diverse activităţi?
I.L.: Dezvoltare personală şi profesională, acumulezi cunoştinţe în domenii noi şi diverse, îţi dezvolţi abilităţi, competenţe, exersezi, experimentezi, te responsabilizezi, evoluezi, cunoşti oameni interesanţi, minunaţi de cele mai multe ori, îţi lărgeşti grupul de prieteni, îţi petreci timpul constructiv, dezvolţi idei, te îndrăgosteşti, coordonezi, participi la evenimente, tabere, conferinţe… Devii  un exemplu, eşti consultat, ajuţi, te implici, schimbi… Dobândeşti experienţe incredibile.


Articole înrudite