02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Multe persoane suferă de balonare, de multe ori cauzele fiind necunoscute. Ele încearcă să excludă din dietă diverse alimente, dar nu reuşesc să găsească motivele acestei afecţiuni care le face să se simtă foarte incomod aproape zilnic.
În timp ce în cele mai multe dintre cazuri balonarea face stomacul să crească cu câţiva centimetri, există persoane al căror stomac îşi măreşte dimensiunea cu mult mai mult la câteva ore dupa masă, uneori chiar şi după ce au consumat un pahar de apă. Potrivit publicaţiei Daily Mail, de cele mai multe ori acest lucru se întâmplă din cauza sindromului intestinului iritabil, de care suferă destul de multe persoane. Totuşi, există şi alte cauze la care nici măcar nu te-ai fi gândit.
Guma de mestecat
Când mesteci gumă, înghiţi şi aer, ceea ce creşte riscul balonării. Versiunile fără zahăr sunt şi mai rele, căci conţin ingrediente precum sorbitol şi xilitol, care sunt fermentate de bacteriile din intestin. Aceleaşi chimicale se găsesc şi în sucurile fără zahăr. În plus, cu cât mesteci mâncarea mai repede, cu atât vei avea parte de acest efect secundar neplăcut, aşa că este mai mult decât indicat să stai şi să mănânci liniştit, fără să te grăbeşti.
O dietă sănătoasă
Oricât de ciudat ar suna, o dietă sănătoasă poate provoca balonare. Mâncarea bogată în fibre, precum cerealele sau fasolea, fermentează în intestin şi te balonează. Nu te forţa să mănânci prea multă pâine integrală, tărâţe şi vegetale dacă vezi că nu-ţi priesc. În plus, mulţi oameni apelează la gustări din fructe, legume şi seminţe, care nu fac bine unui intestin iritabil. Atunci când urmezi o dietă, trebuie să ţii cont de nevoile organismului şi să eviţi ce vezi că nu-ţi face bine, chiar dacă, în teorie, acele lucruri sunt sănătoase.
Antibioticele
Unele bacterii din intestin sunt bune, iar eliminarea lor poate duce la balonare, căci nu mai este stimulat cum trebuie procesul digestiv. Aşa că nu este bine să iei antibiotice pe perioade lungi de timp sau îţi poti întreba medicul despre alte pastile care să acţioneze ca un pansament pentru flora intestinală.


Articole înrudite