25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alegeţi apa din alimente!
Alegeţi apa din alimente!
Contrar credinţei populare, nu suntem 75 - 80% constituiţi din apă. Aşa am fost doar la naştere, atunci când am părăsit pentru totdeauna uterul mamei. La vârsta adultă, corpul nostru conţine doar 50% apă.
Oamenii de ştiinţă ne explică fenomenul: pe măsură ce trec anii, o serie de factori interni şi externi atacă celulele organismului, slăbindu-le abilitatea de a păstra apa. Iată de ce, către 30 de ani, pielea noastră devine mai uscată, nu mai dormim bine, digestia e îngreunată şi resursele de energie scad dramatic.
În corpul nostru există două tipuri de apă: intracelular, aflată în interiorul celulelor - aceasta este cea sănătoasă, care ne menţine pielea şi restul organelor hidratate; şi interstiţial, aflată în spaţiile dintre celule - cea care ne îmbătrâneşte, ne face să părem graşi şi umflaţi.
Ochii umflaţi, picioarele umflate şi balonarea sunt semnalele prin care corpul ne transmite că nu prelucrează rezerva de apă în mod eficient. Iar apa aflată la nivel interstiţial ne poate afecta mai mult decât atât. Vasele de sânge, ficatul şi chiar inima pot suferi din cauza proastei hidratări.

Mâncaţi şi nu beţi apă!

Oamenii de ştiinţă ne avertizează că apa plată băută în cantităţi uriaşe zilnic nu ne ajută să ne hidratăm corect. Degeaba bem 8 pahare de apă pe zi, dacă apa se depozitează interstiţial. Sfatul specialiştilor este să ne asigurăm aportul zilnic de lichid în special din fructe şi legume. Acestea sunt surse de apă de calitate, ale cărei molecule penetrează celulele cu mai multă uşurinţă, ajungând intracelular şi nu epuizându-se interstiţial. Iată de ce specialiştii ne sfătuiesc să "mâncăm" apă şi nu să o bem.
Desigur, pentru unii dintre noi este mai simplu să bem 2 litri de apă şi să considerăm hidratarea rezolvată. Totuşi, cea din alimente este mai de calitate (până şi pâinea prăjită are un conţinut, scăzut ce-i drept, de apă!), iar fructele şi legumele colorate conţin în plus şi nutrienţi. Aceasta este apa de calitate, care se menţine înăuntrul celulelor mai mult timp, păstrând astfel nivelul de hidratare optim al organismului.


Articole înrudite