Doctorii care şi-au obţinut titlurile de medic specialist în ţări precum Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă sau SUA vor putea profesa, de acum, şi în România. Demersul senatorului gălăţean Paul Ichim nu a rămas fără ecou: Guvernul Ponta a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care diplomele medicilor români specializaţi în afară sunt recunoscute şi în ţara noastră. „Practic, recunoaşterea studiilor doctorilor care şi-au făcut specializările în străinătate le dă acum posibilitatea acestora să profezese acasă. Mă bucură faptul că, după atâţia ani şi după nenumărate adrese făcute către Ministerul Sănătăţii s-a ajuns la concluzia că revenirea specialiştilor în domeniul medical în ţară, după efectuarea studiilor în străinătate, este un punct ce poate fi exploatat la maxim de sistemul medical românesc. Începem să beneficiem şi noi, probabil în mică măsură, de investiţia în forţa umană a altor state”, a precizat senatorul liberal Paul Ichim.
Cazul doctorilor care îşi obţin titlul de medic specialist peste hotare şi care întâmpină dificultăţi în echivalarea documentelor şi recunoaşterea acestora de către statul român a fost prezentat de către senatorul PNL Paul Ichim ministrului Sănătăţii încă din anul 2009. În interpelarea depusă la Senat, la adresa ministrului de atunci, senatorul PNL prezenta cazul unui medic român care şi-a obţinut titlul de medic specialist în SUA şi care, revenit în ţară, nu a putut profesa deoarece autorităţile române nu i-au recunoscut studiile făcute peste hotare.
Acum, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul Ponta reuşeşte să clarifice situaţia medicilor care şi-au obţinut titlul de medic specialist în Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă sau SUA. „Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul Ponta ţine cont de cererile mari de echivalare sosite din partea medicilor care doresc să profeseze în România şi de asigurarea accesului pacienţilor la servicii medicale de calitate. Echivalarea titlurilor de medic specialist obţinute în Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi SUA se face şi pentru că formarea medicilor în aceste ţări se face după criterii şi standarde calitative înalte care respectă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, recomandări care stau la baza normelor comunitare în domeniu”, a declarat parlamentarul gălăţean.