04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Domnule Preşedinte,
Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi afiliat la Federaţia Educaţiei Naţionale care reprezintă peste 70.000 de salariaţi, vă solicită ca, în baza prerogativelor cu care aţi fost învestit, să supuneţi în regim de urgenţă atenţiei colegilor dumneavoastră situaţia dificilă prin care trece sistemul educaţional şi angajaţii din învăţământ. Suntem siguri că în rândul organizaţiei pe care o conduceţi sunt persoane implicate direct sau indirect în activitatea şcolară. Fie că vorbim de salariaţi sau de părinţi, cu toţii doresc ca şcoala să poată asigura condiţii normale, compatibile cu cele create de alte sisteme de învăţământ european. Din păcate, măsurile adoptate în ultima perioadă de actuala guvernare ne îndepărtează din ce în ce mai mult de nivelul spre care tindem.
Starea de nemulţumire a atins cote alarmante. Vă supunem atenţiei şi dezbaterii câteva probleme identificate de noi. Suntem siguri că în cadrul dezbaterilor pe care le veţi organiza veţi descoperi şi altele la fel de grave:
Tot mai multe unităţi de învăţământ sunt în situaţia de a-şi înceta activitatea din cauza lipsei fondurilor pentru achitarea utilităţilor. Sunt primării care nu pot asigura banii pentru încălzirea unităţilor şi din ce în ce mai des în ultima vreme pentru achitarea salariilor. În aceste condiţii este greu de pretins cuiva să ofere calitate şi performanţă;
Măsura îngheţării salariilor pentru anul 2012 oferă premizele unei ample degradări a nivelului de trai pentru toţi salariaţii din învăţământ. Când se declară că această hotărâre s-a luat în interesul ţării se uită că măsura este îndreptată împotriva românilor. Constatăm că promisiunea făcută potrivit căreia în 2012 vom primi diferenţa salarială de 10% a fost de fapt doar o declaraţie fără acoperire, ca multe altele. Deşi reprezentanţii FMI spun că sunt fonduri pentru majorări salariale în 2012, prin legea adoptată, actualul Executiv refuză dreptul salariaţilor la un trai decent şi la revenirea salariilor la nivelul celor din 2009.
Invocând criza, care după cum constatăm produce efecte doar pentru populaţie, clasa politică a hotărât reeşalonarea drepturilor câştigate în instanţă pentru perioada 2012 - 2016. Acest act normativ dovedeşte dispreţul manifestat faţă de actul de justiţie şi faţă de o lege adoptată în unanimitate în 2008 de Parlamentul României. În acelaşi timp dovedeşte dispreţul actualei guvernări care, în 2008, în campania electorală, promitea punerea în execuţie a dispoziţiilor Legii 221.
Dispariţia instituţiei dialogului social prin legea asumată de Guvernul României a avut ca scop dovedit destructurarea instituţiei sindicale şi instaurarea unei forme de dictatură mascată. Acest lucru este dovedit şi de atitudinea ministrului educaţiei, Daniel Petru Funeriu, care refuză permanent dialogul cu partenerii sociali iar prin măsurile unilaterale pe care le ia face ca starea de tensiune din sistem să fie în permanentă creştere. Ministrul Funeriu, un om apărut parcă din neant şi ridicat pe cele mai înalte culmi ale politicii româneşti, declară permanent că doreşte să fie parte a soluţiei şi nu a problemei. Din păcate, acesta generează în sistem din ce în ce mai multe probleme, probleme care nu vor rămâne fără o reacţie promptă din partea salariaţilor, părinţilor, elevilor şi studenţilor - care va afecta în mod cert imaginea partidelor de la guvernare şi implicit credibilitatea dumneavoastră şi a colegilor în campania electorală din 2012. Hotărârea ministrului Funeriu de a implementa un nou program de salarizare care îngrădeşte dreptul legitim al salariaţilor de a opta pentru reţinerea pe statul de plată a unor datorii către bănci şi CAR-uri dar şi a cotizaţiei sindicale este discriminatorie cu atât mai mult cu cât nu se referă la toţi bugetarii, ci doar la salariaţii din învăţământul preuniversitar. De altfel, nereţinerea cotizaţiei pe statul de plată încalcă prevederile Legii Dialogului Social, art. 24, în conformitate cu care aceasta este deductibilă din baza de impozitare. În felul acesta venitul salariaţilor şi aşa revoltător de mic se va diminua şi mai mult.
Domnule preşedinte, ceea ce v-am prezentat mai sus este un semnal de alarmă. De acestă dată vă cerem sprijinul în interesul şcolii româneşti. În condiţiile în care nu ne ajutaţi în demersul nostru de a repune învăţământul pe locul meritat în societatea românească ne vedem obligaţi să apelăm la toate mijloacele posibile pentru apărarea drepturilor angajaţilor pe care îi reprezentăm dar şi a celor care vor trebui să asigure viitorul acestei ţări, ne referim la copiii noştri, dar şi ai dumneavoastră.
Sperăm să daţi atenţia cuvenită demersului nostru asigurându-vă că de data acesta cei implicaţi în învăţământ nu vor uita şi nici nu vor ierta lipsa dumneavoastră de reacţie sau eventualele promisiuni fără acoperire.
Nu uitaţi că peste un an electoratul pe care v-aţi bazat până acum va vota din nou!
Sindicatul Învăţământului Preuniversitar
Preşedinte,
Constantin Ciosu


Articole înrudite