04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Subiectul leit-motiv al agendei publice gălăţene este invariabil căldura. PSD ţine morţiş să o furnizeze în continuare, PDL - să o înşface în ograda sa; iar gălăţenii îmbogăţesc între timp farmaciile, nemaireuşind să se vindece.
Weekend-ul a abundant cu intervenţii publice ale liderilor PSD, PDL, precum şi cel al PNL, care i-a invitat să nu se mai ciorovăie pe seama gălăţenilor şi să demareze furnizarea căldurii; iar senatorul Necula a ţinut să se amestece şi el în scandal, ceea ce face consecvent de la o vreme. Tabăra PSD susţine că rezolvarea problemei depinde de guvern, iar cea PDL o trimite în curtea municipalităţii.
“Domnule Boc, daţi drumul la căldură în Galaţi!”
Liderul social-democraţilor gălăţeni, Dan Nica, îi cere premierului să rezolve problema încălzirii din Galaţi sau să demisioneze: „Domnule Boc, daţi drumul la căldură, este o chestiune care nu mai poate să mai aştepte. Temperaturile au fost extrem de scăzute, mergeţi în orice casă din Galaţi şi vedeţi că este ca în frigider, sunt oameni a căror stare de sănătate în aceste condiţii va fi grav deteriorată (...) Dacă nu sunteţi în stare, domnule Boc, ca astăzi să daţi drumul la căldură în Galaţi, care e oprită pentru prima oară de când există sistemul de încălzire, de 50 de ani, daţi-vă demisia şi duceţi-vă şi lăsaţi-ne în pace. E o bătaie de joc pe seama a 300.000 de oameni, e inacceptabil”. Nica apreciază că premierul trebuie să îi ceară ministrului Economiei să resolve problema, deoarece are în subordine Electrocentrale.
Guvernul a “ajutat” Galaţiul cu 500.000 de lei
Nica a adăugat că, deşi Galaţiul se confruntă cu această problemă, la alocarea fondurilor pentru municipiile cu probleme, Galaţiul a fost dezavantajat, primind suma ridicolă de 500.000 de lei pentru rezolvarea problemei căldurii. Nica a comentat astfel situaţia: „Dacă ar exista vreo motivaţie, să spunem financiară, am văzut HG prin care s-au alocat bani pentru plata furnizorilor la căldură, m-am uitat şi în primele localităţi nu este Galatiul, prima este Aradul, cu cea mai mare sumă, de unde înţeleg că, dacă noi stăm în frig, nu stăm în niciun caz din motive financiare, ci pur şi simplu din dorinţa pe care o au cei de la Electrocentrale să îşi facă amibiţia cu gălăţenii”. Pentru alte oraşe au fost găsite mai multe fonduri: Arad - 41,1 milioane lei, Bacău - 15,1 milioane lei, Braşov - 17,1 milioane lei, Brăila - 4,6 milioane lei, Craiova - 19,2 milioane lei, Oradea - 32 milioane lei, Râmnicu-Vâlcea - 27,2 milioane lei, Călimăneşti 2,2 milioane lei. Liderul liberalilor, Victor Paul Dobre, a comentat sarcastic situaţia alocării: “Domnul Mircea Toader nu e domnul Gheorghe Flutur, iar organizaţia PDL Galaţi nu e PDL Suceava”.
Deoarece pe parcursul acestui an sume care ar fi trebuit să ajungă la Electrocentrale, pentru a acoperi o parte dintre datorii, au rămas la Apaterm, de această dată Guvernul doreşte să vadă ce va face municipalitatea cu aceşti bani. Mircea Toader a declarat: „Galaţiul are o problemă mare: nu are clarificat cine va primi banii. Ştiţi acea situaţie în care Primăria Galaţi a încălcat legea cu banii care veneau din subvenţie şi care erau într-un cont special pentru CET, bani pe care nu i-a mai dat. Mi s-a pus aceeaşi întrebare: bun, noi dăm bani, dar dacă nu ajung la Electrocentrale? Dacă însă se dovedeşte că această sumă se duce la CET pentru a acoperi ceva din datorii, mai solicităm şi alte sume”.
Mircea Toader, liderul PDL Galaţi, apreciză că problema căldurii este politizată excesiv, iar soluţionarea acesteia depinde de municipalitate: „Se încearcă să se arunce către PDL această responsabilitate. Este responsabilitatea Primăriei, suntem într-o situaţie juridică complicată, Apaterm este în insolvenţă, în imposibilitatea de a funcţiona corect”.
Liberalii cer tot guvernului rezolvarea problemei
Liderul liberalilor gălăţeni, Victor Paul Dobre, a cerut Guvernului, prefectului şi liderului PDL Galaţi, Mircea Toader, să se implice în rezolvarea problemei căldurii din oraşul nostru: „Fac apel ferm să se dea drumul la căldură în Galaţi! Ieri, inspectorul şcolar general afirma că reduce programul şcolilor, din cauza frigului. Inspectoratul este serviciu descentralizat, este în coordonarea prefectului, este responsabilitatea lui şi a celor care guvernează! Restul, putem discuta, dar să dăm căldură în şcoli, grădiniţe şi în cele 80.000 de  apartamente (…) Vorbim de aproape două treimi din populaţia Galaţiului care nu are căldură - o problemă uriaşă, este inadmisibil să faci şedinţe, bâlci, scenete pe scena Dramaticului! CET şi Romgaz sunt în subordinea Ministerului Economiei şi prefectul nu a discutat cu Ministerul Economiei. Nici domnu Toader nu a discutat cu ministerul. Probabil nu este conştient de responsabilitatea pe care o are. Importante nu sunt declaraţiile, ci lipsa de acţiune. Îl ştiu pe domnul Toader de ani de zile şi fac apel la responsabilitatea pe care o are. Sunt lucruri cu care nu putem să glumim”.
Sâmbătă dimineaţă, doi consilieri PDL şi senatorul Narius Necula au chemat jurnaliştii să li se plângă de faptul că primarul i-a lăsat cu buza umflată. Consilierii PDL convocaseră o şedinţă extraordinară pentru azi, dar se pare că aceasta nu se va putea desfăşura în absenţa primarului, care e plecat din ţară.
Chiar dacă gălăţenii nu au ieşit în stradă să protesteze pentru absenţa căldurii, Nica a fluturat retoric posibilitatea de a protesta împreună cu pensionarii, care se aflau vineri la Prefectură pentru a-şi striga ofurile.


Articole înrudite