28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
PSD Galaţi ţinut în şah de PNL la "împărţeala" funcţiilor, de aproape 3 luni
PSD Galaţi ţinut în şah de PNL la "împărţeala" funcţiilor, de aproape 3 luni

Negocierile PSD şi PNL pentru ocuparea posturilor de directori în instituţiile de stat se lungeşte de câteva luni fără rezultate. După intrarea PSD la guvernare şi după negocierea funcţiilor la nivel central, ar fi trebuit să urmeze negocierea funcţiilor politice la nivel local. Şi a urmat. Însă au trecut aproape 3 luni şi la Galaţi nu s-a schimbat nimic pentru că liderii locali ai celor două partide nu reuşesc să se înţeleagă cum să împartă funcţiile. Timpul trece în avantajul PNL care rămâne cu oamenii în funcţii cheie, iar PSD rămâne cu ce a avut şi înainte de a intra la guvernare. Adică nimic în plan local în afară de funcţiile de aleşi locali.

Marile schimbări după intrarea la guvernare a PSD începuseră de la Prefectură, însă după ce social democraţii şi-au instalat prefectul, la nici o săptămână de la numire, prefectul susţinut de USR eliberat din funcţie cu o lună înainte a suspendat în instanţă decizia de eliberare din funcţie şi s-a întors la Prefectură (citeşte AICI şi AICI).

Negocierile vizează  instituţii precum Garda de Mediu, Agenţia de Protecţia Mediului, Protecţia Consumatorului, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Direcţia Sanitar Veterinară, Casa de Sănătate, APIA, Direcţia Agricolă, AJOFM, Direcţia de Finanţe etc., la care liberalii deţin în prezent funcţiile. Însă după discuţii şi împărţeli de genul «ia tu DSV-ul, iau eu ITM-ul, ia tu AJOFM, că iau eu Finanţele şi Garda de Mediu», marea bătălie a început să se dea pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi. PSD ar vrea să readucă echipa fostei inspectoare generală, Mioara Enache, PNL-ul nu ar vrea să renunţe pentru actuala inspectoare generală, Gina Brânzan, dar ţine cu dinţii şi la postul inspectoarei adjuncte Selena Costea. La un moment dat, PNL renunţase la IŞJ, însă la doar câteva zile după ce negocierile s-au încheiat şi palma a fost bătută cu IŞJ în portofoliul PSD, brusc PNL s-a răzgândit şi a spus că nu mai vor să lase Inspectoratul Şcolar, ba mai mult de atât, renunţă la toate celelalte instituţii obţinute în urma negocierii (DSV, AJOFM etc.), dar nu renunţa la portofoliul Educaţiei.

Pesediştii supăraţi de întorsătură nu se mai arată dispuşi să renegocieze, PNL Galaţi n-are de ce să forţeze, căci cu fiecare zi în care PSD se ţine fudul şi nu găseşte calea de a bate palma, liberalii stau bine mersi pe funcţiile care ar fi trebuit să treacă în grădina PSD.

De altfel, ordinul pe unitate a fost dat de la început ca liberalii să întindă cât mai mult aceste negocieri tocmai pentru ca oamenii lor să deţină puterea în instituţiile respective şi să mai încaseze nişte salarii frumoase de la stat.

Din echipa de negociere fac parte preşedintele Consiliului Judeţean Costel Fotea şi primarul Ionuţ Pucheanu de la PSD şi deputaţii George Stângă, Onuţ Valeriu Atanasiu şi George Scarlat de la PNL. Se pare că superioritatea numerică a liberalilor gălăţeni din echipa de negociere şi-a spus cuvântul şi au reuşit astfel să se joace cu funcţiile şi cu nervii pesediştilor aşa cum şi-au dorit.


Articole înrudite