În ultimul timp, la câini a fost descoperit aşa-numitul “sindrom al vârcolacului”, asociat unor produse alimentare, din categoria recompenselor pentru câini. Această boală este caracterizată de anomalii neurologice severe care pot fi fatale pentru animalele afectate, maladie semnalată şi investigată în ţări precum Olanda, Germania, Finlanda, Belgia şi Elveţia.
Simptomele descrise în cazurile raportate includ agresivitate bruscă şi neprovocată, urlete asemănătoare celor ale unui lup, lătrat excesiv, hiperactivitate, distrugerea obiectelor din casă, dar şi reacţii fizice precum crize epileptice, vărsături, diaree şi letargie. Acest comportament bizar şi violent i-a făcut pe internauţi să folosească expresia “sindromul vârcolacului” pentru a descrie drama animalelor afectate.
Alimentele incriminate în producerea acestei boli sunt unele mărci de batoane, rulouri de mestecat, oase de mestecat, rulouri cu pui şi ficat de pui, oasele de piele de bovină, toate de origine asiatică. Proprietarii de animale afectate sunt îndemnaţi să-şi supravegheze câinii în detaliu, deoarece sindromul vârcolacului poate avea efecte grave asupra calităţii vieţii animalelor.
Din cauza lipsei de claritate cu privire la cauzele şi opţiunile de tratament, sindromul vârcolacului este un domeniu urgent de cercetare. Comparând condiţiile de viaţă şi de hrănire ale câinilor afectaţi şi cei sănătoşi, oamenii de ştiinţă speră să găsească soluţii. Sindromul vârcolacului arată cât de importantă este o investigaţie ştiinţifică cuprinzătoare în cazul bolilor nou apărute.
În prezent, Agenţia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie colaborează cu agenţiile de siguranţă alimentară din Europa pentru a determina ce substanţă din aceste produse ar putea fi responsabilă de declanşarea reacţiilor neurologice. Deocamdată, nu există dovezi că ar exista riscuri pentru sănătatea umană.