04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Anul politic a început cu oareşce agitaţie în tabăra portocalie, Boldea şi Doru Resmeriţă contestând alegerile judeţene din cadrul organizaţiei judeţene PDL. Situaţia a fost calmată repede, contestatarii fiind avertizaţi că trebuie să îşi ţină gura, să fie solidari cu partidul, şi nu vor suporta repercusiuni pentru mica lor rebeliune. Doru Resmeriţă şi-a încheiat anul tot ca membru PDL, şi inspector general ISJ, deşi au existat zvonuri privind schimbarea acestuia. Însă deputatul Mihai Boldea a plecat din partid, supărat că i se refuză apariţiile televizate ca portavoce PDL. Cearşaful portocaliu cu însemnele PDL de la sediul din colegiul său a fost înlocuit cu unul roşu, având însemnele UNPR. Boldea îl anunţa pe Durbacă drept candidatul sigur pentru primărie, pentru ca ulterior, să lipsească atât de la conferinţa judeţeană, cât şi de la cea regională ale progresiştilor.
Politicienii s-au contrat pe tema comasării spitalelor, opunându-se cu îndârjire. În primăvară, la masa discuţiilor, liderul PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, i-a avertizat că pe moment rămânea cum au stabilit, însă clasificarea spitalelor i-ar putea determina să se răzgândească ulterior, ceea ce s-a şi întâmplat spre finele anului.
Unire, unire, dar să ştim şi noi...
Cele mai multe tensiuni politice au venit dinspre Opoziţie, care înainte de a se uni s-a străduit să se canibalizeze.
Deputatul conservator Bogdan Ciucă a fost unul dintre cei care au purtat negocierile la Bucureşti cu liderii partidelor din judeţele unde existau tensiuni în formarea USL, dată de stabilirea candidaturilor. Unul dintre punctele fierbinţi a fost reprezentat de Galaţi, iar preşedintele PC local, Eugen Durbacă, a fost cel care şi-a arătat neîncrederea privind funcţionarea USL chiar în momentul semnării actelor constituirii respectivei formaţiuni la Galaţi. Nefiind desemnat candidatul USL la primărie, Durbacă a ameninţat în repetate rânduri, chiar până la finalul anului, că va candida contra celui desemnat de USL.
Stabilirea candidaţilor, decisă în special de preşedinţii PSD şi PNL împreună cu unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai campaniei USL, a creat destul de multe dispute. Liberalilor le-a revenit candidatul pentru primărie, în persoana lui Marius Stan, iar candidatul CJ a fost ales printr-un tertip. Social-democraţii chemaţi să se pronunţe în privinţa candidatului primiseră bileţele pe care era trecut doar numele lui Nicolae Bacalbaşa, numele actualului preşedinte CJ nefiind trecut, deşi la un moment dat se discuta despre menţinerea candidaturii celui în funcţie, acolo unde persoana în cauză este dispusă să continue încă un mandat. Preşedintele conservatorilor i-a acuzat pe preşedinţii celor două partide că şi-au stabilit candidaţii după bunul plac, iar conservatorii nu au fost consultanţi în privinţa deciziilor importante, deşi fac parte din USL.
Tirul criticilor preşedintelui PNL au avut drept ţintă constantă persoana lui Eugen Chebac, actualul preşedinte CJ. La rândul său, Dan Nica ar fi preferat ca primăriile PDL din judeţ să nu primească fonduri de la judeţ, cu motivaţia că şi Galaţiul în genere nu este susţinut de guvern.
Chebac şi-a anunţat candidatura, şi renunţarea la funcţiile deţinute în PSD, rămânând membru al acestui partid. Apoi UNPR şi-a arătat susţinerea pentru candidatura lui Chebac privind preşedinţia CJ. Social-democraţii gălăţeni vor trebui să rezolve cazul Chebac, adică să îl excludă din partid, dar nu de sărbători, conform deciziei lui Victor Ponta, preşedintele PSD.
USL nu a produs doar pierderea unor motoare electorale, ci şi foarte multe insatisfacţii în rândurile membrilor de partid, ceea ce va duce la nesusţinerea efectivă a candidaţilor stabiliţi de către efectivele ambelor partide.
Sacrificat pe altarul ambiţiilor politice deşarte
Una dintre victimele înţelegerilor din rândurile opoziţiei este colectivă. Pacienţii gălăţeni au pierdut cel mai bun chirurg al urbei, Paul Ichim, în răfuielile politice dintre medicii PSD care i-au purtat sâmbetele medicului liberal, invocând compatibilitatea acestuia privind ocuparea concomitentă a fotoliului de senator şi unul de conducere în spitulul Judeţean. Liderul liberalilor, deputatul Victor Paul Dobre, a adoptat poziţia lui Pilat şi a preferat să se spele pe mâini, motivând că problema nu putea fi rezolvată de el, ci ţine de preşedintele CJ, care preferă să nu se implice. Chestiunea ar fi putut fi rezolvată foarte simplu la o cafeluţă între doi buni prieteni, preşedinţi de partid, dar se vede că liberalii nu beneficiază de sprijin politic, atunci când au nevoie. La ultima şedinţa a CA-ului spitalului din anul anterior, la care a participat şi preşedintele CJ, acesta a cerut reluarea relaţiilor de muncă dintre chirurgul Ichim şi judeţean. Medicul va reveni la Judeţean, după concediu, în prima lună a acestui an.
Dialog politic cu calorifere îngheţate
Una dintre cele mai aprinse dispute politice, pe care gălăţenii au resimţit-o din plin, îngheţând în case timp de trei săptămâni, a fost cea dintre PSD şi PDL, miza fiind furnizarea agentului termic gălăţenilor. Disputa a fost purtată pe parcursul mai multor luni în CL, de către consilierii locali PDL Viorel Trif şi Mihai Alin, aceştia punând pe tapet o serie de nereguli care se petreceau la APATERM. Senatorul Marius Necula l-a secondat o anumită perioadă pe Trif, acuzând PSD că pune problema emoţional şi populist, menţinând o situaţie ilegală. Cert este că la declanşarea bruscă a schimbărilor de temperaturi coroborată cu frigul din locuinţe, zece cardiaci şi-au pierdut viaţa într-un singur week-end. Aceştia nu făceau parte din rândul politicienilor care au încălzire proprie, fiind de mult timp debranşaţi de la sistemul centralizat. Totul a fost o miză politică, furnizarea agentului termic reprezentând o sursă importantă de „fonduri electorale”, pentru orice partid.
Chiar la sfârşitul anului, un avertisment pentru cei care stabilesc cărţile în politica USL a venit din partea actualului edil. Nicolae i-a avertizat că se gândeşte să candideze ca independent.
Estimările tuturor partidelor politice pentru 2012 nu au fost unele privind reîntoarcerea la cavalerism. Cu toţii şi-au transmis, într-un fel sau altul, că se pregătesc pentru orice fel de bătălie. Că doar e an electoral.


Articole înrudite