03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Nicu Toader, a propagat ieri de la Galaţi ideile strategiei de campanie lansate din capitală de marţi, de către Blaga, preşedintele PDL. Cele două idei principale: încurajarea neparticipării la referendum a membrilor şi simpatizanţilor PDL, precum şi teoria fraudării alegerilor de către organizatori, respectiv USL. Toader consideră că refuzul USL de a fi montate camere de luat vederi în secţiile de vot reprezintă dovada clară a intenţiei de fraudare a referendumului, de către membrii USL.
Desigur, recomandarea pentru membrii şi simpatizanţii PDL de a-şi ignora propriul drept de a vota, a fost servit de Mircea Toader asezonat cu cuvinte mari, precum „derapaj de la democraţie”, deşi încurajarea electoratului de a nu participa la vot este sancţionată de prevederile legale în vigoare. Toader a precizat: „Decizia politică a fost de a propune şi a recomanda membrilor şi simpatizanţilor neparticiparea la referendum, ca modalitate de a nu valida un referendum pentru demiterea preşedintelui, al cărui parcurs reprezintă un derapaj de la democraţie. Toată procedura de suspendare şi de demitere a preşedintelui a fost precedată de o serie de acte normative, de ordonanţe, care practic au făcut imposibilă desfăşurarea în condiţii normale de suspendare şi de demitere a preşedintelui. (…) Modul în care este pregătit şi desfăşurat acest referendum ne duce spre o participare frauduloasă la referendum”. Mircea Toader a admis faptul că ideea neparticipării la referendum a fost vehiculată la nivelul conducerii PDL încă de la primele discuţii pe acest subiect.
Atât la Galaţi, ca şi în alte judeţe, campania PDL corespunzătoare referendumului se desfăşoară cu costuri minime. Toader a argumentat că notorietatea preşedintelui Traian Băsescu nu impunea o campanie masivă, iar democrat-liberalii gălăţeni, ca şi cei din  alte judeţe, au optat pentru discuţiile directe dintre membrii activi şi electori, însă nu exclude posibilitatea ca gălăţenii să primească diferite mesaje pe telefoanele mobile, prin care PDL să îi îndemne să nu participe la vot. Liderul PDL a negat existenţa la Galaţi a unor iniţiative de genul celor din bazinele miniere, unde le-au fost cerute electorilor cărţile de identitate, pentru ca aceştia să nu poată vota la referendum.


Articole înrudite