16 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Parlamentarii PSD Galaţi liniştesc pensionarii şi îi asigură că nicio pensie nu va fi diminuată
Parlamentarii PSD Galaţi liniştesc pensionarii şi îi asigură că nicio pensie nu va fi diminuată

Parlamentarii gălăţeni ai Partidului Social Democrat, senatorii Laura Georgescu şi Marius Humelnicu, precum şi deputaţii Viorica Sandu şi Laurenţiu Viorel Gîdei, au organizat, sâmbătă, 31 august, o conferinţă de presă având ca subiect reclacularea pensiilor în baza Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii şi au adus clarificări în privinţa controverselor iscate pe această temă.
Aceştia au dorit să facă precizări importante pentru a combate dezinformarea răspândită de partidele din opoziţie cu privire la unele aspecte ale acestei legi.
Toţi cei patru parlamentari au pus accent pe faptul că noua lege a pensiilor nu aduce, în niciun caz, diminuarea pensiilor, ci corectează nedreptăţile existente. 
Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi au fost îndemnaţi ca, înainte de a se adresa justiţiei (situaţia în care procesul ar dura foarte mult timp), sa se adreseze cu solicitări de rectificare către Casa Judeţeană de Pensii care le va răspunde în cel mai scurt timp posibil. Dacă tot nu vor obţine un răspuns care să-i mulţumească, abia atunci pot să se adreseze instanţelor de judecată. Însă aceste situaţii reprezintă un procent mic, faţă de numărul pensionarilor care primesc bani în plus la pensie, şi de cele mai multe ori greşelile din deciziile de recalculare se datorează ori unei greşeli umane, ori a uneia de soft.
În aceeaşi conferinţă, parlamentarii PSD au anunţat că plafonul de impozitare a pesniilor va fi ridicat de la 2.000 la 3.000 lei, oferind astfel o protecţie suplimentară pensionarilor cu venituri mai mici.
O altă măsura care vine în sprijinul seniorior este creşterea plafoanelor pentru acordarea ajutoarelor sociale pensionarilor cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării.
De luni, 2 septembrie 2024, pensiile recalculate vor fi distribuite. Dintre cele 4,6 milioane de pensii din sistem, 3,6 milioane vor fi mai mari decât în luna precedentă. Creşterea medie a pensiilor este în sumă de 622 RON.


Articole înrudite