20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mircea Geoană, la Galaţi: discuţii pentru planuri de investiţii
Mircea Geoană, la Galaţi: discuţii pentru planuri de investiţii

La sfârşitul săptămânii trecute, oraşul Galaţi i-a avut drept oaspeţi pe Mircea Geoană, Înaltul reprezentant al Guvernelor României pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică şi pe Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei la Bucureşti. Vizita la Galaţi este parte a unui proiect de interes naţional care vizează mai multe întâlniri cu mediile economic, academic, administrativ şi politic ale fiecărei regiuni, acţiuni ce pot contribui la consolidarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Ucraina.
Potrivit spuselor lui Mircea Geoană, acţiunea de la Galaţi nu are nicio legătură cu politica internă şi cu campania electorală, ci este un răspuns obligatoriu pe care România trebuie să îl dea într-un moment extrem de important, in urma evenimentelor din Ucraina. De asemenea, sursa citată a mai menţionat că ţara noastră se poate transforma dintre-un stat de forntieră, într-un stat pivot.
"Ceea ce face ca vecinii noştri de la Est, vecinii Galaţiului în această confluenţă trilaterală - România, Republica Moldova şi Ucraina, să capete valenţe mult mai valoroase, interesante, politic strategice şi economice decât până acum. În acest moment, România poate să devină, din periferia şi punctul terminus al Europei, o punte între est şi vest. Zona Galaţi, Galaţi-Brăila, regiunea de Sud-Est a României, dar în principal a Galaţiului, datorită forţei sale industriale şi a locaţiei geo-strategice, pot să devină principalul hub multi-modal din Estul României. Şi acest lucru ne-a adus la Galaţi, la începutul unei suite de vizite pe care le voi face pe graniţa de Est şi Nord a României, în interfaţa cu Republica Moldova, Ucraina, dar şi Georgia", a spus Mircea Geoană.

Galaţiul, o punte între Est şi Vest

Înainte de conferinţa de presă de la Prefectură, unde au fost prezentate aceste informaţii, cei doi invitaţi au avut o sesiune de dezbateri cu politicieni, reprezentanţi ai mediilor de afaceri, politic, administrativ, unde a fost efectuată o primă evaluare a proiectelor care sunt esenţiale în Galaţi, "această mare poartă de intrare, această punte între Est şi Vest". Pe baza discuţiilor, va fi pus la punct un plan de acţiune de investiţii private în zona oraşului nostru - pe infrastructură, dar şi pe tot ceea ce înseamnă colaborare transfrontalieră a României. De asemenea, acest aspect reprezintă şi o solidaritate obligatorie faţă de două ţări care se află sub presiuni, în acest moment - Ucraina şi Republica Moldova, iar în cazul în care va fi nevoie, acestea vor fi primite cu proiecte concrete de colaborare transfrontalieră. Sursa citată a mai menţionat că vor fi reluate discuţiile despre coridoarele 4, 7 şi 9, în zona Galaţi-Brăila existând potenţialul de a avea una dintre cele mai importante porţi de intrare şi ieşire din România către o zonă învecinată. Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei, a subliniat faptul că e important ca oamenii de afaceri să găsească în Galaţi oportunităţi de investiţii.
Invitaţii au vizitat vama Giurgiuleşti şi Damen. Mai departe, Mircea Geoană şi Matthijs van Bonzel vor merge şi în Iaşi, Botoşani şi Suceava, după care vor continua şi în Maramureş, pentru a arăta că România este un partener şi un vecin serios şi util.


Articole înrudite