16 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Membrii PNL Galaţi: Scrisoare deschisă adresată lui Nicolae Ciucă şi Nicoletei Pauliuc
Membrii PNL Galaţi: Scrisoare deschisă adresată lui Nicolae Ciucă şi Nicoletei Pauliuc

Numirea, la Galaţi, al unui coordonator pentru filiala PNL, în persoana senatoarei Nicoleta Pauliciuc a stârnit printre liberali agitaţie şi speranţa că lucrurile s-ar putea îndrepta în organizaţia liberală judeţeană. Mai mult de atât, se ştie că Nicoleta Pauliuc va ajunge, în această seară, la Galaţi şi, mai mult de atât, va fi însoţită de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

În acest context, zeci de membri PNL nemulţumiţi de cum au evoluat lucrurile în ultimii ani în PNL Galaţi, mulţi dintre ei liberali de mare notorietate, dar şi simpli cetăţeni cu aspiraţii liberale, şi-au exprimat îngrijorările şi supărarea într-o scrisoare deschisă ce ne-a fost transmisă la redacţie, cerând preşedintelui partidului şi noii coordonatoare a organizaţiei o întâlnire.

Redăm, în cele ce urmează, epistola liberalilor gălăţeni:

”Scrisoare deschisă adresată domnului preşedinte Nicolae Ciucă şi membrilor biroului executiv al PNL

Semnatarii acestei scrisori, ca şi majoritatea alegătorilor gălăţeni cu opţiuni liberale, am luat notă de numirea doamnei senator Nicoleta Pauliuc în funcţia de coordonator al PNL Galaţi, dar, în opinia noastră, această formalitate este menită să camufleze gravitatea situaţiei, fără să aducă rezolvarea deficienţelor.

Vă adresăm această scrisoare deoarece suntem profund dezamăgiţiţi şi îngrijoraţi de rezultatele obţinute la ultimele alegeri, dar şi de situaţia bizară în care funcţionează organizaţia PNL Galaţi şi socotim că este de datoria noastră ca, acum, în pragul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, să vă aducem la cunoştinţă motivele nemulţumirilor noastre:

Din anul 2017, organizaţia judeţeană PNL Galati este condusă preşedintele George Stângă, un personaj lipsit de carieră profesională şi de anvergura unui om politic, cu probleme grave de autoritate morală. Acest personaj a avut abilitatea de a îndepărta din conducerea organizaţiei pe toţi cei care prin cariera profesională (medici, profesori, oameni de afaceri, juristi), prin notorietate şi ţinută morală, ar fi contribuit la creşterea încrederii electoratului de dreapta.

În prezent conducerea PNL Galaţi este formată, în mare parte, din „iluştri” anonimi, unii având „calitatea” de fini sau cumetri ai abilului preşedinte.

Pentru explicarea efectelor acestor derapaje, prezentăm comparativ situaţia procentuală a alegerilor din 2016 în raport cu cele din 2024. În 2016, la consiliul judeţean, PNL a obţinut 24,46%, iar PSD 38,14%. În 2024, PNL a obţinut la consiliul judeţean 18,39% iar candidatul PNL la preşedinţia CJ, George Stângă a obţinut 17,51%, cu un procent sub lista PNL, în timp ce PSD a obţinut 65%.

Drama cea mai mare este în municipiul Galaţi. În 2016, PNL a obţinut la votul pentru primărie 23,9%, iar în 2024  PNL a primit 5,24%, situându-se în urma PACT, un partid local care a obţinut 8,07%. PSD a obţinut şi în Galaţi 65%. Aceste rezultate slabe au dus la pierderea a 7 primari PNL de comune şi la creşterea PSD în judeţ şi municipiu, la o pondere de 65%.

Nu a existat un moment mai ruşinos în istoria locală a PNL Galaţi, care pe vremuri era printre primele trei organizaţii din ţară.

Aceste rezultate se datorează şi altor motive care au dus la pierderea încrederii alegătorilor de dreapta:
-promovarea în funcţii publice a unor persoane cu probleme penale care au generat mai multe scandaluri cu impact public;
-apariţia în presa naţională şi locală, a unor articole referitoare la implicarea preşedintelui George Stângă în afaceri cu iz penal (trafic de influenţă, contracte ilegale, etc).

În lipsa unor intervenţii urgente şi necesare, aşteptate din partea conducerii PNL de gălăţenii de dreapta, la alegerile din luna decembrie PNL Galaţi va livra un rezultat la fel de slab ca la alegerile locale, rămânând cea mai slabă organizaţie din ţară, cu cel mai mic procent la alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

În această situaţie, cerem preşedintelui Nicolae Ciucă şi Biroului Executiv National înlocuirea actualei conduceri a PNL Galaţi cu una interimară, credibilă, în vederea recuperării, cât se mai poate, a electoratului cu opţiuni liberale care se întreabă sincer: „eu cu cine să votez, domnule preşedinte Nicolae Ciucă?”.

Cerem o discuţie între semnatarii acestei scrisori şi conducerea PNL pentru a găsi împreună o soluţie urgentă pentru Galaţi deoarece orice vot contează.”

Printre zecile de semnatari enumerăm câteva nume de libelari cu mare notorietate: Mihai Capră, Paul Ichim, Mihai Turcu, Tania Bogdan, Magdalena Gaiu, Nicuşor Ursu, Marian Băilă, Marin Crăciun.


Articole înrudite