18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lilian Scripnic (AUR Galaţi) despre blocajul din Portul Constanţa: Problema cu adevărat gravă este cea a fermierilor români!
Lilian Scripnic (AUR Galaţi) despre blocajul din Portul Constanţa: Problema cu adevărat gravă este cea a fermierilor români!

Legat de blocajul creat în Portul Constanţa odată cu direcţionarea cerealelor de export din Ucraina către portul românesc, deputatul AUR Galaţi, Lilian Scripnic, susţine că autorităţile nu recunosc că sunt dificultăţi semnificative şi că infrastructura actuală nu face faţă solicitărilor.

"În ultima perioadă, sunt tot mai dese relatările despre ceea ce se întâmplă în Portul Constanţa şi despre blocajul creat odată cu direcţionarea cerealelor de export din Ucraina către portul românesc. Autorităţile nu recunosc că sunt dificultăţi semnificative şi că infrastructura actuală nu face faţă solicitărilor. Cei responsabili cu gestionarea acestei situaţii - reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi ai Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA - nu pierd nicio ocazie de a ne spune că este mobilizare generală, că toată lumea îşi face datoria, că se depun eforturi pentru a fluidiza încărcarea mărfurilor pe nave. Nu are rost să ne amăgim!", spune Lilian Scripnic.

Deşi este o situaţie profitabilă, ţara nostră nu va reuşi să o fructifice, este de părere deputatul: "Acum, când România ar fi putut scoate profit de pe urma reconfigurării rutelor de export ucrainene, este clar că nu vom reuşi să profităm de această oportunitate. Până în prezent, Ucraina a exportat prin Portul Constanţa circa 240.000 tone de cereale. Este o cantitate mică dacă ne raportăm la intenţia Ucrainei de a exporta până la sfârşitul lunii iulie circa 2 milioane de tone şi dacă luăm în considerare faptul că timpul de încărcare dintre două nave ajunge şi la 6 zile".

Acesta susţine că cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestui blocaj sunt fermierii români. "Problema cu adevărat gravă este cea a fermierilor români. În iulie producătorii români de cereal vor avea recolta gata pentru export. Mulţi dintre ei nu au spaţii de depozitare proprii, iar închirierea nu este o soluţie viabilă din cauza preţului în creştere.  Ei aleg să îşi ducă marfa direct în port şi să o vândă de acolo. În contextual blocajului deja existent, cum este pregătit Portul Constanţa pentru acest lucru? Mai există spaţiu de depozitare şi pentru cerealele româneşti? S-au asigurat autorităţile române că producţia autohtonă va avea fluxul de încărcare în nave asigurat pentru ca fermierii români să nu fie afectaţi financiar? Sunt întrebări pe care le-am adresat Ministrului transporturilor şi infrastructurii şi Ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, la care sper să primesc răspuns în următoarea perioadă. Iată că, după 32 de ani, statul român a ajuns la scadenţă cu nepăsarea, lipsa de viziune şi strategie, neimplicarea, lipsa in vestiţiilor şi, până la urmă, lipsa de patriotism. Vedem în această perioadă cât de mult ne costă faptul că, după 32 de ani, nu avem un port modern, o cale ferată modern şi nu avem infrastructură rutieră care să facă faţă provocărilor economice ale prezentului", a declarat Lilian Scripnic.


Articole înrudite