03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ion Ştefan: Metropola Galaţi ar fi a 5-a aglomerare urbană din ţară, ca mărime
Ion Ştefan: Metropola Galaţi ar fi a 5-a aglomerare urbană din ţară, ca mărime

Consilierul judeţean liberal Ion Ştefan a pus pe hârtie un plan de creare a unei zone metropolitane, dar alta decât cea care prevede o colaborare cu Brăila, deoarece, în opinia sa, „zona metropolitană Galaţi-Brăila e bună, dar cu şanse mici de realizare, din cauza unor orgolii nejustificate”. Drept urmare, Ion Ştefan e de părere că Galaţiul poate crea un pol de dezvoltare, pentru că legea permite crearea unei zone metropolitane în jurul unui municipiu de rang 1, prin cooptarea câtorva localităţi gălăţene din jurul municipiului reşedinţă de judeţ, aflate la o distanţă mai mică de 30 km. Vorbim aici de Pechea, Vânători, Smârdan, Cuza Vodă, Tuluceşti, Frumuşiţa, Schela, Şendreni, Piscu, Scânteieşti, Independenţa, Slobozia Conachi şi Braniştea. Acestea s-ar putea uni cu Galaţiul într-o asociere fără personalitate juridică, dar care are avantajul de a acoperi un teritoriu în care trăiesc 363.000 de locuitori şi care ar putea reprezenta a cincea mare aglomerare urbană din ţară, cu avantaje foarte mari în ceea ce priveşte şansele de accedere la fonduri europene pentru proiecte mari. 

Metropola Galaţi, în viziunea lui Ion Ştefan, ar da o nouă şansă municipiului Galaţi, pentru revitalizarea căruia liberalul a făcut şi un plan în 11 puncte, acest plan care acoperă cam toate domeniile cu impact esenţial asupra nivelului de trai al populaţiei oraşului. 

Primul punct prevede realizarea a 25.000 de locuri de muncă iar Ion Ştefan spune că e capabil să atingă acest obiectiv, în condiţiile în care acesta spune că în utimii 4 ani a reuşit să creeze, în mediul privat, pe fonduri europene, peste 1.000 de locuri de muncă. 

Cel de-al doilea punct se referă la crearea unei prize de apă proprii pentru oraş, asigurarea tuturor utilităţilor pentru absolut toţi cetăţenii metropolei (apă rece şi caldă, căldură, gaze, salubritate, electricitate şi canalizare). 

Al treilea punct se referă la atragerea de fonduri europene. Ion Ştefan este convins că se pot atrage fonduri de minim 200 milioane de euro pentru sprijinirea industriei şi agriculturii, mai ales că el personal are în portofoliu circa 100 milioane de euro atrase prin proiecte în mediul privat. 

Ion Ştefan nu a uitat nici de siguranţa cetăţeanului şi serviciile medicale de calitate, fără de care o comunitate nu poate avea pretenţii de trai decent. Acestea ocupă poziţiile 4 şi 6 în programul său în 11 puncte.

Un alt punct important, cel de-al şaselea, se referă la „Strategia Dunăre-Siret-Prut”, care ar putea reprezenta o sursă de dezvoltare, deoarece în prezent zona nu este pusă în valoare deşi suntem înconjuraţi de apă. Ion Ştefan a fost implicat în proiecte referitoare la Lunca Joasă a Prutului Inferior şi zona Măcin şi cunoaşte foarte bine problematica.

Nu a fost uitat nici programul de anvelopare a blocurilor, despre care se vorbeşte la poziţia a şaptea a proiectului său politic. În ceea ce priveşte extinderea şi reabilitarea infrastructurii, ideea centrală este că fără un drum de centură viabil şi ieşire la drumuri naţionale şi autostrăzi, Galaţiul este un oraş mort. Iar în interior Galaţiul se sufocă, spune liberalul, în condiţiile în care nu avem parcări subterane sau supraetajate. 

Ion Ştefan îşi propune să rezolve şi problema câinilor comunitari, să reabiliteze zonele de agrement şi turism şi să ofere spaţii verzi şi curate pentru relaxare. 

Până la alegerile locale de anul viitor mai sunt vreo 8-9 luni, dar deja potenţialii candidaţi au început să-şi arate intenţiile. Puţini sunt, însă, cei care au întocmit, meticulos, un plan cu care să se prezinte în faţa electoratului. Ion Ştefan poate candida sau nu, dar un lucru e cert: proiectul său poate fi oricând un punct de plecare pentru dezvoltarea zonei.


Articole înrudite