23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Descentralizarea sistemului sanitar trebuie să aştepte descentralizarea administrativă”
„Descentralizarea sistemului sanitar trebuie să aştepte descentralizarea administrativă”
Dr. Paul Ichim, senator liberal de Galaţi aflat la al doilea mandat, a susţinut ieri o declaraţie politică în Parlament referitor la „aşa zisa descentralizare” din sistemul sanitar.
„Cel mai bun suporter în susţinerea afirmaţiilor mele este raportul Curţii de Conturi privind risipa banilor, ca să nu spun deturnarea lor, la nivelul administraţiilor locale. Sub titulatura foarte generoasă de susţinere a unităţilor sanitare, la care niciun alegător nu ar comenta, s-au dirijat mari sume de bani pentru aşa zise proiecte de reabilitare, dotare, a stabilimentelor medicale. Am preluat ideea unui fost deputat PD-L care acum consemnează că noi avem un fel de capitalism de stat, în care capitaliştii noştri îşi gestionează foarte bine gândit investiţiile către firme de partid. Tentativele de a politiza serviciile medicale de către administraţiile locale au fost în multe locuri şi ele s-au concretizat printr-o politică de personal total partizană, direcţionată către interesele de partid, acţiune care a avut consecinţe nefavorabile asupra actului medical. (...) Adevărul este că, oricât ne-am fi bătut în România să avem un management unitar la nivelul spitalelor, în rare situaţii din ţară managementul acestora a fost performant”, a spus Ichim.
Medicul gălăţean a declarat că, pentru a nu leza sensibilitatea altor profesionişti din domeniul medical, s-a referit la spitale deoarece este unanim cunoscut faptul că acestea sunt cele mai mari consumatoare de fonduri. Dar e vorba şi de ambulatorii.
„În strategia actualului ministru al Sănătăţii, pe bună dreptate, este trecută reaşezarea la justa valoare a ambulatoriilor de specialitate. Între medicii de familie şi spitale se interpunea un mic ambulatoriu de spital calculat la nevoia de servicii medicale, la procedurile terapeutice şi forma serviciilor medicale de acum 4 decenii. De mai bine de un deceniu de când a început sistemul de asigurări de sănătate am considerat că reformarea sistemului fără remodernizarea ambulatoriilor va determina o risipă a resurselor prin internări nejustificate. Prin dotarea tehnică actuală care permite alte proceduri terapeutice, ambulatoriul poate gestiona un număr foarte mare de servicii medicale chiar cu supraveghere de câteva ore, fără internare. Procentajul urgenţelor din internările efectuate în spitale, ne arată că un număr foarte mare de cazuri pot fi gestionate şi programate prin serviciile medicale acordate în ambulatoriu. O vizită în străinătate, la o unitate spitalicească complexă ne poate evidenţia că uneori ambulatoriul este gestionat într-o clădire mai mare decât bara de spitalizare. De aceea, mă miră faptul că specialiştii din Ministerul Sănătăţii, cel puţin în aceşti ultimi 4 ani, nu au realizat acest fapt, fiind oameni care au vizitat mai bine străinătatea decât subsemnatul”, a spus, în încheiere, senatorul Ichim.


Articole înrudite