23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputat Onuţ Valeriu Atanasiu: Îndemn toţi profesorii, directorii şcolilor din judeţul Galaţi să se grăbească să acceseze fondurile PNRAS
Deputat Onuţ Valeriu Atanasiu: Îndemn toţi profesorii, directorii şcolilor din judeţul Galaţi să se grăbească să acceseze fondurile PNRAS

Un număr de aproximativ 60 de unităţi de învăţământ din Galaţi au fost selectate în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS) şi pot primi, fiecare, până la 200.000 de euro pentru proiecte de reducerea abandonului şcolar. În total, la nivelul întregii ţări, 3.235 de unităţi de învăţământ au fost identificate ca eligibile, o treime dintre ele fiind incluse într-o primă rundă.

„Sunt bani care pot fi atraşi de şcoli pentru a organiza activităţi diverse care să facă şcoala atractivă, iar elevii să vină cu drag şi interes la şcoală. Îndemn toţi profesorii, directorii şcolilor din judeţul Galaţi să se grăbească să acceseze aceste fonduri. Sunt bani care nu trebuie pierduţi sau lăsaţi să stea în conturile Băncii Naţionale, fără a fi folosiţi. Gama de activităţi care pot fi organizate cu aceste fonduri este foarte diversă, de la a merge cu copiii la muzee, la a vizita diferite obiective. Se bucură şi copiii şi vor veni cu plăcere la şcoală, iar pe de altă parte aceşti bani se întorc în economia locală“, a declarat deputatul Onuţ Valeriu Atanasiu, fost inspector şcolar general al IŞJ Galaţi.

Conform Ghidului de finanţare, supus dezbaterii publice de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei, selecţia a fost făcută pe baza a cinci indicatori de vulnerabilitate, respectiv:
- procentul profesorilor suplinitori raportat la numărul total al profesorilor din unitatea de învăţământ;
- rata de absolvire a învăţământului gimnazial, definită ca raportul dintre numărul de absolvenţi ai clasei a VIII-a şi numărul de elevi înscrişi în clasa a VIII-a la începutul anului şcolar;
- raportul dintre numărul elevilor repetenţi şi în abandon şcolar şi numărul total de elevi din învăţământul gimnazial;
- rata de participare a absolvenţilor învăţământului gimnazial la Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, definită ca raportul dintre numărul absolvenţilor învăţământului gimnazial care participă la examen şi numărul total al absolvenţilor învăţământului gimnazial;
- procentul absolvenţilor de clasa a VIII-a care au obţinut note sub 6 la Evaluarea Naţională din total participanţi la evaluare.

În prima rundă de finanţare sunt prioritizate 1019 unităţi de învăţământ care au îndeplinitcumulativ următoarele criterii:
- au fost identificate în 2018/2019 cu prioritate de intervenţie ridicată şi în 2020/2021cu prioritate de intervenţie ridicată şi medie;
- au personalitate juridică;
- au un număr de cel puţin 40 de elevi înmatriculaţi în ciclul gimnazial;
- şi-au exprimat intenţia de participare în cadrul Schemei de granturi PNRAS exprimatăprin Declaraţie de intenţie.

Scopul principal al Schemei de Granturi PNRAS îl reprezintă prevenirea abandonului şireducerea părăsirii timpurii a şcolii şi, implicit, creşterea ratei de tranziţie de la învăţământul secundar inferior - gimnazial la învăţământul secundar superior - liceu sau învăţământ profesional şi tehnic.

Alocarea financiară pentru Schema de granturi PNRAS este de 500 mil euro şi este detaliată pe tipuri de grant, respectiv grant mic, mediu şi mare, dimensionat în funcţie de efectivele de elevi din unitatea şcolară eligibilă. Valorile maximale alocate pe categorie de grant pot diferi în funcţiede gradul de marginalizare al zonei în care este situată unitatea de învăţământ se calculează în funcţie de efectivul de elevi dinciclul gimnazial dinunitatea de învăţământ şi poate varia între 65.000 şi 199.000 de euro, fără TVA, per proiect.

Pentru a fi eligibil, proiectul trebuie să se încadreze în obiectivele specifice ale PNRAS, respectiv să realizeze activităţi care să contribuie la prevenirea abandonului şi reducerea ratei de părăsiretimpurie a şcolii.

Categorii de activităţi au caracter obligatoriu. Meniul de activităţi cuprinse în fiecare categorie este orientativ, solicitantul putând să-şi aleagă pe acelea care sunt relevante pentru nevoileidentificate.

Intervenţiile PNRAS vizează în special elevii de gimnaziu (clasele V-VIII), deoarece risculde abandon şcolar este mai mare în învăţământul gimnazial, în special în clasa a V-a, anul detranziţie de la ciclul primar la cel gimnazial.

Elevii în risc de abandon şcolar sunt:
- elevii cu prezenţă scăzută la şcoală = elevul are peste 20 de absenţe nemotivate/lună;
- elevii cu rezultate scăzute la învăţătură (elevii au medii sub 7 la limba română/matematică sau medii generale mai mici de 6,5 sau elevul a rămas corigent cel puţin la o materie);
- elevii care au repetat cel puţin un an sau doi ani şcolari;
- elevii care au un istoric şcolar de sancţiuni (de ex., elevul a fost exmatriculat, transferat din motive disciplinare, are note scăzute la purtare şi aşa mai departe) sau au fost înregistrate plângeri făcute de alţi elevi/profesori.

Grupurile ţintă eligibile în cadrul PNRAS sunt:
- Elevii din clase de nivel gimnazial în risc de abandon şcolar;
- Copiii de vârstă şcolară (6-17 ani) care nu au fost înscrişi niciodată la şcoală sau care au părăsit timpuriu şcoala reînscrişi, inclusiv copii migranţi;
- Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, care au absolvit cel mult învăţământulsecundar inferior (echivalentul clasei a VIII-a) şi nu s-au înscris în nicio altă formă deeducaţie sau formare profesională;
- Cadre didactice şi personal auxiliar.

Pe lângă aceştia, în PNRAS există şi alte categorii de grup ţintă ale căror nevoi specifice pot fi adresate prin activităţi suplimentare.

În cazul celor 43 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi este vorba atât de unităţi din judeţ cât şi din municipii, cum ar fi Şcoala Gimnazială „Iulia Haşdeu”, Liceul cu Program Sportiv din Galaţi sau Şcoala Gimnazială Ion Petrovici sau Şcoala Gimnazială Gheorghe Petraşcu din Tecuci.

Lista completă a unităţilor de învăţământ eligibile pentru Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar poate fi consultată la următoarea adresă: https://www.edu.ro/sites/default/files/Lista%20unitati%20invatamant%20eligibile%20PNRAS_PNRR_0.pdf.


Articole înrudite