03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): „Spre deosebire de România, statele lumii civilizate îşi protejează economia şi cetăţenii cu intervenţii inteligente”
Cristian Dima (ALDE): „Spre deosebire de România, statele lumii civilizate îşi protejează economia şi cetăţenii cu intervenţii inteligente”

În ultima jumătate de an, preţurile la energie electrică, gaze şi, mai nou, şi la carburanţi au pus în genunchi România. Totul a pornit de la liberalizarea pieţei de energie, la începutul anului 2021. Atunci guvernanţii se lăudau că această măsură va aduce numai avantaje şi preţuri mici, din ce în ce mai mici. În doar 1 an de zile, mulţi dintre români au ajuns să dea pe facturi mai mult de jumătate din veniturile lor lunare.
„Spre deosebire de cum se întâmplă în România, statele lumii civilizate îşi protejează economia şi cetăţenii cu intervenţii inteligente şi preventive! Nu repară şi intervin agresiv în economie după ce aceasta o ia razna cu 10-11% inflaţie! Avem exemple multiple ale ţărilor, economiilor civilizate care au anticipat sau au reacţionat la primele semne şi dezechilibre în sistemul financiar energetic. România, reacţionând târziu, trebuie să aplice corecţii încurcate, care amplifică dezechilibrele şi mecanismele pieţei libere insuficient aşezată. La noi, s-a liberalizat exact în pragul crizei o piaţă neorganizată corect, acaparată de jucători lacomi, asistată de un mecanism de stat incoerent, cu producători cu diferenţe semnificative ale preţului de producţie, aiuriţi şi de reglementările politicii energetice europene. S-a pierdut momentul de a interveni eficient fără a stresa consumatorii privaţi şi persoane fizice, în schimb a fost câştigat din plin momentul de a se face de râs cu o putere incredibilă. Dacă o putere ar fi intervenit să îi ajute să se ridiculizeze în asemenea hal, nu le-ar fi reuşit. Aşa cum spuneam, alte state europene au gândit în perspectivă. De exemplu, Spania a avut grijă să plafoneze preţurile la energie încă din luna septembrie, iar Franţa a implementat un set de măsuri care limitează creşterile preţurilor la 4%. La noi, totul s-a făcut anapoda!”, a afirmat preşedintele Consiliului Naţional ALDE, Cristian Dima.


Articole înrudite