28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: Se impune reformarea de urgenţă a Regulamentului privind piaţa gazelor naturale
Dan Nica: Se impune reformarea de urgenţă a Regulamentului privind piaţa gazelor naturale

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a solicitat comisarului european pentru Energie instituirea unui mecanism comun de achiziţie a gazelor pentru stocurile strategice, printr-o procedură de urgenţă asemănătoare celei pentru adoptarea, la debutul pandemiei, a cadrului european de achiziţie în comun a materialului sanitar necesar. Totodată, eurodeputatul român a cerut Comisiei Europene stabilirea unui nivel minim de stocare a gazelor, pentru securizarea aprovizionării cu gaz.
„Se impune reformarea de urgenţă a Regulamentului privind piaţa gazelor naturale - Regulamentul (UE) 2017/1938 - astfel încât să se poată acţiona în timp util. Deocamdată, achiziţia comună este propusă în cadrul Pachetului legislativ privind gazele naturale, a cărui adoptare poate dura câteva luni. Avem, însă, nevoie ca achiziţia comună să devină operaţională până la începutul iernii, altfel UE riscă să fie supusă volatilităţii preţurilor şi unei posibile penurii energetice. În condiţii normale, mecanismul propus de Comisie ar putea intra în funcţiune pentru iarna 2023-2024, dar, din păcate, nu mai avem acest răgaz. Trebuie acţionat cu celeritate. De aceea, nu putem lega mecanismul de achiziţie comună de adoptarea Regulamentului referitor la piaţa gazelor naturale”, a declarat Dan Nica, coordonator al eurodeputaţilor Grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare.
Europarlamentarul social-democrat a subliniat, în solicitarea adresată comisarului Kadri Simson, că situaţia de urgenţă cu care se confruntă UE din punct de vedere energetic obligă la măsuri comune, ferme şi imediate. Dan Nica a precizat că statele membre trebuie să fie obligate să asigure un nivel minim de stocare până la data de 30 septembrie a fiecărui an, astfel încât să se poată asigura aprovizionarea cu gaze, pentru iarnă, a consumatorilor casnici şi industriali.


Articole înrudite