Greu de înţeles cum succesiv măsurile luate de coaliţia de guvernare, în ultimele zile, alimentează puseul inflaţionist şi acţionează agresiv asupra mediului de afaceri cu decizii ce contravin principiilor de bază în astfel de situaţii. Consecinţa: vor avea efectul invers celui aşteptat, este de părere Cristian Dima.
„Creşterea salariilor bugetarilor alimentează inflaţia la care se adaugă deciziile ce privesc mediul de afaceri, principalul motor al economiei. Aceste măsuri cumulative ar accentua dezechilibru economic şi în state cu economii mult mai stabile. Decizia de majorare a impozitelor pe proprietate cu 50% nu va lovi doar în persoanele fizice, ci şi în micii întreprinzători care deja au fost împovăraţi de o serie de creşteri a poverii fiscale, atât prin majorări directe, cât și indirecte prin creşteri ale impozitării pentru salariaţii part-time, micşorarea plafonului de impozitare a veniturilor de la 1 milion de euro la 500.000 euro etc. Aceste măsuri nu fac decât să lovească haotic şi puternic în principalul motor al economiei ţării - IMM-urile şi vor accentua puseul inflaţionist şi dezechilibrul în economie, absolut greşit.
Şi atunci când îşi propun să cheltuiască banii cu greu strânşi la buget, se preferă de cele mai multe ori achiziţia de bunuri produse în străinătate, când dacă s-ar utiliza resursa financiară naţională în achiziţia cu prioritate a bunurilor şi serviciilor produse în România, am mai reduce debalansarea deficitului comercial. Statul este principalul factor ce poate sprijini echilibrarea balanţei comerciale a României, în acest fel încurajând şi marile companii să îşi extindă afacerile în România. Dar asta reprezintă un element fin al deciziilor de utilizare a resurselor financiare ale unui stat şi la dispoziţia acestuia. Dacă decizia de a achiziţiona de pe piaţa externă a bunurilor duce şi la nemulţumirea utilizatorilor, aşa cum s-a pronunţat sindicatul poliţiştilor la achiziţionarea de utilitare pentru poliţie, a maşinilor BMW, atunci clar decizia de achiziţie stârneşte prea multe nemulţumiri naţionale şi nu avantajează România.
Cu aceste măsuri care în fapt se urmărește a fi favorabile şi să ducă la restabilirea echilibrului în economie, în opinia mea vor contribui la dezechilibru, menţinând un climat de nesiguranţă şi impredictibilitatea care este cea mai rea politică în raport cu mediul de afaceri şi cu cetăţenii de asemenea, cu efecte nefavorabile asupra nivelului de trai. Deciziile neinspirate şi lipsite de orizont duc la comportament agresiv al populaţiei faţă de orice, guvern, administraţia publică locală şi naţională, companii prestatoare de servicii publice, de angajator fie public, fie privat, faţă de piaţă în general, nu va scăpa nimeni de acest dezechilibru”, a afirmat Cristian Dima.