22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: Declin accentuat al cifrei de afaceri a industriei româneşti: O încercare dublă în perioada post-pandemică şi post-criza energetică
Cristian Dima: Declin accentuat al cifrei de afaceri a industriei româneşti: O încercare dublă în perioada post-pandemică şi post-criza energetică

Recent, Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat un raport care pictează un tablou destul de sumbru al industriei româneşti. În luna aprilie 2023, cifra de afaceri a industriei a suferit o scădere considerabilă, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, cu un declin de 16,3% comparativ cu martie 2023 şi o scădere de 3% comparativ cu aprilie 2022.

Aceste scăderi sunt cu atât mai îngrijorătoare, cu cât ele vin după scăderile succesive generate de pandemie şi criza energetică. Raportând aceste scăderi la perioada post-pandemie şi post-criza energetică, devine evident că declinul este mult mai accentuat.

Sectoarele care au fost cel mai afectate sunt cele ale industriei extractive şi prelucrătoare, cu scăderi înregistrate de 24,2%, respectiv 15,9%. De asemenea, mai multe grupuri industriale, inclusiv industria bunurilor intermediare, bunurilor de folosinţă îndelungată, bunurilor de capital, industria energetică şi industria bunurilor de consum, au înregistrat scăderi.

Chiar şi în acest context dificil, există semne de speranţă în capacitatea noastră de adaptare în contextul global. Între 1 ianuarie şi 30 aprilie 2023, cifra de afaceri din industrie a înregistrat o creştere nominală de 3,4%, propulsată în principal de sectorul industriei prelucrătoare, care a înregistrat o creştere de 4,4%.

Scăderea cifrei de afaceri nu a afectat toate sectoarele în mod egal. În timp ce industria energetică, industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată au înregistrat scăderi, industria bunurilor de consum şi industria bunurilor de capital au avut creşteri.

Raportul INS se bazează pe datele obţinute prin intermediul unui sondaj stratificat cu selecţie aleatoare simplă fără revenire, considerând variabile precum activitatea economică şi mărimea întreprinderii în funcţie de numărul de salariaţi.

Analiza recentă subliniază vulnerabilitatea şi volatilitatea industriei româneşti în faţa schimbărilor economice. În acest context, este esenţial să explorăm strategii de diversificare şi consolidare a pieţei interne şi externe. În ciuda provocărilor, sectorul industrial românesc a arătat o capacitate notabilă de adaptare şi rezilienţă.

În timp ce ne îndreptăm spre o perioadă post-pandemică şi post-criza energetică, lecţiile învăţate în această perioadă ar trebui să ne ghideze către construirea unei industrii mai puternice şi mai rezistente. Provocările recente, deşi au determinat scăderi semnificative, au deschis şi oportunităţi de inovaţie şi construcţie a unei infrastructuri industriale mai robuste şi mai rezistente în viitor.


Articole înrudite