15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): „Marele succes de la Bruxelles al lui Klaus Iohannis, doar în mintea propagandiştilor din PNL!“
Cristian Dima (ALDE): „Marele succes de la Bruxelles al lui Klaus Iohannis, doar în mintea propagandiştilor din PNL!“

Subiectul fierbinte al ultimelor zile, dezbătut în special pe scena politică de la noi din ţară, dar urmărit cu interes de românii interesaţi şi de politica şi deciziile luate la nivel european, se referă la negocierile purtate timp de 4 zile, la Bruxelles, purtate de liderii europeni, cu privire la planul de relansare a economiei Uniunii Europene. Ca urmare a încheierii negocierilor, preşedintele României, Klaus Iohannis a anunţat că ţara noastră va primi 80 miliarde de euro pentru proiecte europene dintr-un buget total de 750 miliarde de euro.

”Marele succes de la Bruxelles al lui Klaus Iohannis, doar în mintea propagandiştilor din PNL! De ce spun asta? Pentru că am asistat la fluvii de laude adresate conducătorului iubit de către propaganda penelistă în ultimele 24 de ore. Nu a existat un lider al PNL care să nu se laude cu cele 80 de miliarde de euro alocate României. Haideţi să nu ne îmbătăm cu apă rece şi, mai ales, să nu ne lăsăm amăgiţi de propaganda lui Iohannis şi Orban! În realitate, România n-a obţinut nicio mare victorie la Bruxelles! Putea România obține mai mult? Sigur, dacă avea cine să şi negocieze! Cu toţii ştim că domnul Iohannis este doar un spectator la aceste negocieri şi că este recunoscut pentru marea calitate că nu pune întrebări şi acceptă în final ce i se dă!”, spune preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima.

Acesta a afirmat că negocierile au plecat de la 85 de miliarde euro, iar rezultatul a fost în final de 80 de miliarde, cu 5 mai puţin. ”Din aceste 80 de miliarde de euro, banii cât de cât siguri sunt cei 46,4 miliarde euro din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 (mai puțini decât alocarea iniţială). Cei 46,4 miliarde euro pot fi angajaţi până în anul 2027. Aceşti bani vin pe politicile sectoriale în special de coeziune şi agricultură. Aici fac o paranteză: banii pentru agricultură sunt cu 1 miliard de euro mai mici decât cei care erau programaţi în 2018! Acest lucru a fost confirmat de ministrul Oros de la Agricultură! În ceea ce priveşte cele 33,5 miliarde euro care vor veni din NGEU (Next Generation EU), pentru că aceşti bani îi vom primi în plus faţă de ceea ce ştiam din 2018, această sumă este împărţită în două părţi relativ egale: 16,8 miliarde euro granturi şi 16,7 miliarde euro împrumuturi. Spre deosebire de banii din Cadrul Financiar Multianual, cele 33,5 miliarde euro trebuie contractate cel târziu până la 31 decembrie 2023. Ce trebuie să facă România ca să primească aceşti bani? În primul rând să elaboreze un plan naţional de redresare şi rezilienţă prin care stabileşte agenda în materie de reforme şi investiţii pentru perioada 2021-2023. Un plan real, nu materialul de propagandă lansat de Orban şi Iohannis la petrecerea în grădină. Marii specialişti ai PNL, în propaganda lor, au amestecat puţin borcanele şi au creat un plan în care obiective de investiţii finanţabile din Cadrul Financiar Multianual au primit ca sursă de finanţare banii din NGEU (planul lansat de Iohannis şi Orban). NU se vor finanţa aceleaşi obiective de investiţii şi din bugetul multianual şi din NGEU. Pentru o ţară care este acum a şasea ca mărime în UE alocarea este destul de modestă. Ca să nu mai spunem că toate aceste sume au destul de multe condiţionări şi aprobări suplimentare! Vă dau un exemplu: România a primit 80 de miliarde de euro, în vreme ce Grecia un stat mai mic ca noi a primit 72 de miliarde euro! Polonia a primit dublu faţă de noi! Bulgaria a primit cu 200 de milioane de euro mai mult decât îşi propuseseră! Deci, unde e marele succes?”, a declarat Cristian Dima.


Articole înrudite