22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consiliile naţionale ale PSD şi PNL au aprobat listele candidaţilor la alegerile europarlamentare
Consiliile naţionale ale PSD şi PNL au aprobat listele candidaţilor la alegerile europarlamentare

Lista pentru alegerile parlamentare aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD îi are pe primele locuri pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, a precizat liderul PSD, Marcel Cilacu, într-o conferinţă de presă.
Lista va fi una comună cu PNL. Lista PNL pentru alegerile europarlamentare este formată din Rareş Bogdan, Dan Motreanu, Adina Ioana Vălean, Daniel Buda, Siegfried Muresan, Mircea Hava, Falca Gheorghe, Virgil Popescu, Alexandru Muraru şi Mara Mareş.

Lista comună provizorie arată, în acest moment, astfel:
1. Mihai Tudose (PSD)
2. Rareş Bogdan (PNL)
3. Gabriela Firea (PSD)
4. Dan Motreanu (PNL)
5. Claudiu Manda (PSD)
6. Daniel Buda (PNL)
7. Victor Negrescu (PSD)
8. Adina Vălean (PNL)
9. Vasile Dîncu (PSD)
10. Maria Grapini (PPUSL, dar a negociat cu PSD)
11. Siegfried Mureşan (PNL)
12. Gheorghe Cârciu (PSD)
13. Mircea Hava (PNL)
14. Dragoş Benea (PSD)
15. Gheorghe Falcă (PNL)
16. Dan Nica (PSD)
17. Virgil Popescu (PNL)
18. Roxana Mînzatu (PSD)
19. Alexandru Muraru (PNL)
20. Andi Cristea (PSD)
21. Mara Mareş (PNL).

Dacă duminică ar avea loc alegeri europarlamentare în România, cel mai bine s-ar poziţiona actuala coaliţie de guvernare. 42.4% dintre votanţi ar alege lista comună a PSD şi PNL, arată un macro-studiu realizat de Ipsos la comanda Euronews. În acest context, cele două partide ar obţine 16 locuri în Parlamentul European: social democraţii ar ocupa 8 locuri, liberalii - 7, iar după redistribuire alianţa ar mai primi încă un mandat de europarlamentar.
Trebuie menţionat că România are repartizate 33 de locuri în Parlamentul European.

Pe locul doi s-ar afla partidul AUR, care ar putea obţine 8 locuri de eurodeputaţi în Parlamentul European şi care a prezentat următoarea listă de candidaţi:
1. Cristian Terheş (PNŢCD)
2. Claudiu Târziu
3. Mugur Mihăescu
4. Georgiana Maria Teodorescu
5. Ramona Ioana Bruynseel
6. Avram Fiţiu
7. Radu Baltasiu
8. Peter Costea
9. Gheorghe Piperea.

Alianţa Dreapta Unită (USR+PMP+Forţa Dreptei), ar putea ocupa 5 locuri de europarlamentari şi vine în faţa alegătorilor cu următoarea listă de candidaţi:
1. Dan Barna (USR)
2. Vlad Voiculescu (USR)
3. Eugen Tomac (PMP)
4. Vlad Botoş (USR)
5. Cristina Mădălina Prună (USR)
6. Violeta Alexandru (FD)
7. Radu Mihai Mihail (USR)
8. Corina Atanasiu (USR)
9. Adriana Cristian (USR).

SOS România (partidul Dianei Şoşoacă) şi Pro România mizează pe câte 2 locuri fiecare. SOS România încă nu şi-a anunţat candidaţii, iar Pro România îl are pe primul loc pe Victor Ponta.

Subliniem faptul că listele sunt provizorii, pentru că, aşa cum ştim, politica e alunecoasă şi se pot întâmpla multe până la înregistrarea candidaturilor şi validarea acestora de către Biroul Eelectoral Central.
Calendarul acţiunilor privind alegerile europarlamente prevede că cel mai târziu până pe data de 10 aprilie 2024, ora 24, se vor depune şi înregistra candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, iar în termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii se vor înainta, către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor referitoare la faptul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.
În data de 11 aprilie 2024 se va aduce la cunoştinţă publică a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.
Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi a candidaţilor independenţi.

Citeşte şi Calendarul alegerilor europarlamentare şi locale din 9 iunie


Articole înrudite