04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Intenţia privind cea de a 13-a asumare a unui proiect legislativ de către guvernarea Boc a generat critici intense din partea opoziţiei.
Victor Ponta, liderul PSD, aflat vineri la Galaţi, a precizat: „Principiul e greşit, să faci talcioc - şi locale, şi generale, şi referendum. Noi am candida şi mâine. Mi-e teamă să nu le ducă în 2013. Locuri avem destule. Problema e la PDL, şi mai ales la UNPR. Ei vor fi şomeri şi le este teamă de alegeri.”
Atât Ponta, cât şi liderul liberalilor gălăţeni, deputatul Victor Paul Dobre, au susţinut ideea că decizia comasării anulează jertfa tinerilor care au murit în ’89 pentru câştigarea libertăţii, inclusiv privind organizarea alegerilor, iar acum „încet-încet puterea vrea să ne întoarcem la acele vremuri”, a punctat Dobre. Liberalul a menţionat că inclusiv în România comunistă alegerile erau organizate separat, iar acest fapt se întâmplă „în orice ţară a lumii”. Mai mult, asumarea prelungirii mandatelor aleşilor locali este ilegală. Dobre a declarat: „Ei au o singură groază: de electoratul român cu ştampila în mână. Din aceste considerente fac pe dracu’ în patru să reziste cât mai mult. Acest lucru nu se întâmplă nicăieri în lume, nici în Burkina Faso. De altfel, şi pe vremea lui Ceauşescu erau alegeri separate. (...) Este o lege a fricii. (...) Oamenilor ăstora le e frică inclusiv de oamenii din coaliţie”.
Opoziţia a depus moţiune de cenzură pe proiectul Legii comasării alegerilor. Deputatul Dobre a precizat că puterea încalcă inclusiv dreptul parlamentarilor proprii ori de câte ori îi obligă să nu voteze, şi şi-a exprimat nesiguranţa privind succesul moţiunii în condiţiile în care puterea va impune propriilor oameni să nu voteze. „Dacă vor utiliza metoda standard - se vor lipi de scaune - va fi destul de greu.” a declarat Dobre.
Reamintim însă, conform declaraţiilor altor reprezentanţi ai opoziţiei, că aceasta a sesizat deja convenţia de la Veneţia privind încălcarea acordului organizării alegerilor separate şi la termen.


Articole înrudite