03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Având în vedere ultimele propuneri avansate în materie de legislaţie electorală, Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte solicită retragerea de pe agenda publică a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012. Coaliţia consideră că adoptarea noii legislaţii este un act contra regulilor statului de drept, care poate periclita irecuperabil funcţionarea democratică a sistemului electoral românesc şi că proiectul de lege porneşte de la premise care nu pot justifica schimbarea regulilor după care funcţionează orice stat de drept şi, deci, nu ar trebui invocate pentru a fundamenta modificări legislative. „Susţinem că argumentul financiar, tratat neconvingător în nota de fundamentare a proiectului – de unde lipsesc orice indicatori financiari sau analize cost-beneficiu – şi în discursul public al politicienilor nu este suficient pentru a comasa alegerile. Acest argument este dublat de lipsa unei demonstraţii viabile privind impactul la nivel politic, administrativ şi social ale implementării unor astfel de reglementări. În al doilea rând, comasarea alegerilor poate avea un efect direct asupra legitimităţii procesului electoral. Astfel, decizii precum creşterea cantităţii de materiale de propagandă electorală şi a numărului de candidaţi, în paralel cu scăderea timpului destinat campaniei şi utilizarea unui număr mai mare de buletine de vot pot genera dificultăţi pentru votanţi în a discerne asupra valorilor promovate prin intermediul platformelor electorale. În acelaşi timp, susţinem că suspendarea prevederilor Legilor 67/2004 şi 35/2008 - după care se desfăşoară alegerile locale, respectiv parlamentare până în prezent - până în momentul publicării în Monitorul Oficial a rezultatelor alegerilor poate reprezenta un precedent periculos pentru utilizarea unor astfel de mecanisme în alte situaţii cu miză politică”, se arată în demersul Coaliţiei 2012 pentru Alegeri Corecte.
Proiectul de lege al Guvernului include prevederi care vor conduce la practici antidemocratice şi care vor periclita desfăşurarea procesului electoral liber şi corect susţine Coaliţia, care adaugă că iniţiativa minimizează importanta transparenţei şi a luptei împotriva neregulilor de ordin penal, prin modificarea unor definiţii şi concepte cheie precum fraudă electorală şi prin reducerea ori eliminarea sancţiunilor. Din perspectiva pluralismului, sunt menţinute prevederi legale discriminatorii privind candidaturile unor organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale. De asemenea, o decizie inoportuna este transferarea de atribuţii, precum stabilirea circumscripţiilor electorale, de la instituţii specializate către cele politice, respectiv de la Autoritatea Electorală Permanenţă la Guvernul României, mecanism care poate avea evidente rezultate cu caracter arbitrar.
„Considerăm că iniţiativa este o ameninţare la adresa principiilor democratice atât timp cât elimină principiul organizării de alegeri periodice, la momente determinate şi independente de voinţa partidelor, încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia, care prevăd că nu trebuie operate modificări legislative cu mai puţin de un an înaintea alegerilor decât în cazuri extreme, dar şi creşterea riscului de opacizare a finanţării campaniei electorale. De asemenea, susţinem că proiectul de lege amână, cu riscul irosirii fondurilor publice, utilizarea cărţilor de alegător, care vor expira până la următoarele alegeri, respectiv implementarea Registrului Electoral Naţional, care ar fi permis gestionarea bazei de date cu votanţi din România, precum şi creşterea transparenţei la vot şi eliminarea unor tipuri de fraudă. Din punct de vedere al aplicării reglementărilor privind transparenţa decizională, Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte critică modul în care a fost gestionat procesul de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, în sensul în care în termenul de zece zile destinat trimiterii de amendamente a fost postat un nou proiect, cu modificări semnificative faţă de cel original şi solicită astfel lămuriri suplimentare”, se arată în protestul remis redacţiei.
În plus, Coaliţia consideră o gravă încălcare a principiilor bunei guvernări decizia Guvernului României de a promova proiectul de lege prin angajarea răspunderii în Parlament, atât din punctul de vedere al importanţei iniţiativei la nivel naţional şi european, cât şi din punctul de vedere al nerespectării prevederilor Legii privind transparenta decizională.
„Luând în calcul contextul prezentat, solicităm autorităţilor competente să retragă de pe agenda publică proiectul de lege privind comasarea alegerilor şi să păstreze în vigoare legislaţia actuală care reglementează procesul electoral”, concluzionează Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte.


Articole înrudite