04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Cetăţenii săraci nu ar trebui să mai plătească efectele crizei”
„Cetăţenii săraci nu ar trebui să mai plătească efectele crizei”
Europarlamentarele PSD Rovana Plumb şi Adriana Þicău au abordat sâmbătă, la Galaţi, subiectul angajării României de către preşedintele Traian Băsescu în acordul de austeritate semnat de marile ţări europene. Rovana Plumb consideră că angajamentul ar fi trebuit să se producă după consultarea cu liderii partidelor politice şi cu parlamentarii români. „Traian Băsescu nu ar fi trebuit să participe la acest summit (preşedinţii ţărilor europene participau - n.r.). Ar fi trebuit să existe un minim de decenţă privind consultarea cu liderii politici ai partidelor. Cu USL nu a avut niciun dialog. După ce ţi-ai exprimat dreptul de veto nu mai ai la ce să ne consulţi!”. Social-democrata a atras atenţia că măsurile de austeritate trebuie însoţite şi de unele investiţionale, precum şi de creare a locurilor de muncă. În caz contrar, factura austerităţilor va fi plătită în continuare de cetăţenii săraci şi foarte săraci, care au suportat şi până în prezent efectele crizei în ţara noastră. „Ratificările înseamnă continuarea măsurilor de austeritate. Aceste tăieri, care vor fi suportate în continuare de către cei care trăiesc la limita sărăciei, trebuie dublate de un plan investiţional coerent şi de crearea locurilor de muncă”, a precizat Plumb.
Adriana Þicău a subliniat necesitatea existenţei unei industrii puternice, capabilă să genereze fonduri la bugetul de stat, cu care să fie susţinute sănătatea şi învăţământul. În opinia Adrianei Þicău, “o ţară care nu investeşte în sănătate şi educaţie nu are niciun viitor”.
Europarlamentarele au arătat că adâncirea crizei au facilitat impunerea politicilor fiscale germane, cu sprijin francez. Acestea au arătat că nu este nevoie de modificarea Constituţiei, ca urmare a adoptării acestui acord. Art. 148 din Constituţie prevede că toate tratatele şi acordurile ratificate de ţara noastră nu necesită organizarea unui referendum şi nici modificarea Constituţiei.
În urma acestui acord, Comisia Europeană va juca rolul FMI, în sensul că va supraveghea şi sancţiona statele care vor depăşi pragul de deficit convenit la nivel european pentru toate statele şi va interveni practic destul de mult în politicile economice ale statelor membre.


Articole înrudite