Oficial, organizaţiile locale, atât cea a PSD cât şi cea a PNL, refuză să ofere rezultatele concrete ale sondajului privind candidaţii USL, deşi acestea au „transpirat” prin intermediul mai multor surse. PSD se învârte în jurul cozii invocând plecări din localitate, necesitatea organizării unor şedinţe de partid în urma cărora se vor decide cum să fie mediatizate rezultatele sondajului – prin conferinţă de presă ori prin mail-uri către jurnalişti... Liberalii o dau la rândul lor cotită. Dincolo de latura oficială, nemulţumirea pare să plutească în aer, pentru unii mai mult, pentru alţii mai puţin, legat de felul în care s-au aşezat cărţile, precum şi efectele pe care le vor genera.
Neoficial, preferinţele concitadinilor noştri pentru fotoliul de primar ar fi legate în special de două nume: liberalul Marius Stan şi actualul viceprimar PSD, Nicuşor Ciumacenco, dar procentele celor doi variază în fiuncţie de persoana cu care stai de vorbă. Fiecare are însă grijă să aminteasacă de marja de eroare, care de obicei e cam de mărimea diferenţei dintre cei doi. Încă lider al conservatorilor, Eugen Durbacă, s-ar plasa pe locul al treilea în opţiunile electorilor, cu un procent de 21%, iar candidatul PDL se poate baza pe doar 5,2% din intenţiile de vot. Jenant... pentru candidat dar şi pentru partidul care încă îl mai vrea candidat. Sau nu?!
În altă ordine de idei, reamintim susţinerea fermă a lui Gheorghe Saghian de către Dan Nica pentru preşedinţia CJ, în defavoarea actualului preşedinte CJ, social-democratul Eugen Chebac. Din cauza eşecului impunerii candidaturii lui Saghian în faţa conducerii naţionale a partidului, PSD Galaţi a refuzat să îşi anunţe public numele candidaţilor proprii disponibile pentru demararea în termen a sondajelor USL. Drept pentru care în piaţă se discută deja despre crearea unui loc special pentru Saghian, cel de cantry manager, echivalentul city managerului. Acesta ar urma să se ocupe de soarta fondurilor de la nivelul judeţului nostru, despre care se zice că ar urma să fie inclus, printr-o reorganizare, nu în varianta vehicultă, alături de Constanţa, ci într-o formă mai restrânsă, doar cu Brăila şi Vrancea.
Tot la nivelul de zvon, Eugen Chebac, Eugen Durbacă şi Nicuşor Ciumacenco urmează să treacă, cu arme şi bagaje, în tabăra portocalie. Liderul PDL Mircea Toader a infirmat cooptarea celor trei. Cu toate acestea, vă reamintim că la finele săptămânii trecute Mircea Toader nu dădea ca bătute în cuie candidaturile PDL, ci susţinea că decizia va fi luată abia după ce îşi va anunţa USL candidaţii desemnaţi din rândul celor trei partide componente: PSD, PNL, PC. Şi tot cu acea ocazie strecurase ca fiind sigură candidatura lui Eugen Durbacă pentru fotoliul de primar, indiferent de unde ar veni susţinerea.
Reamintim că, în fazele incipiente ale PD-ului, Eugen Chebac a fost liderul formaţiunii politice, de unde a plecat după venirea lui Mircea Toader, deşi se jurase în faţa presei că „el va stinge lumina la PD”, adică va fi ultimul care va părăsi partidul. Eventuala revenire a acestuia probabil că nu ar mira foarte tare, dar ar putea să îi aducă şi pierderi importante de procente, pe fondul erodării fireşti pe care o suferă orice partid aflat la guvernare. Plecarea lui Nicuşor Ciumacenco de la PSD la PDL, după ce în prealabil a fost ţărănist, nu ar putea să îl avantajeze, ci ar pierde mai mult în ochii electoratului. Probabil şansele celor doi ar fi mult mai mari dacă ar candida ca independenţi. Desigur, Eugen Chebac ar avea nevoie să îşi mai scuture niţeluş discursul de formulările greoaie specifice limbajului de lemn, comunist, iar Ciumacenco ar trebui să renunţe la subiectele uşurele, fără substanţă, pe care le-a mediatizat.
Una peste alta, situaţia candidaturilor comune din USL stârneşte confuzie şi nemulţumiri destul de multe. Pronosticurile se centrează pe desfacerea USL - se va produce în toamnă sau mai devreme? Vom mai vedea. Deocamdată ne aflăm în perioada vacanţelor, iar toamna ce va veni se anunţă una interesantă.