Liderul formaţiunii democrat-liberale gălăţene, Mircea Toader, anticipează dezbinarea USL înaintea desfăşurării alegerilor viitoare. Între timp, democrat-liberalul vede scăderea în sondaje a contracandidaţilor şi un trend ascendent pentru zona portocalie a spectrului politic. Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor a precizat: „Aşa, mult discutata şi trâmbiţata asociere dintre PSD şi PNL îi dă sigur câştigatori în 2012, cu un procent de peste 60-65%. Adevărul în ultima perioadă demonstrează că deja a trecut sub 50% în sondaje, pe măsură ce PDL şi celelalte partide care fac coaliţia sunt în creştere”, cu un procent de 24% conform sondajelor IRSS. În aceste condiţii, Mircea Toader vede PDL în poziţia de câştigător al alegerilor din 2012: „Considerând şi disputele interne care sunt la nivelul acestei alianţe, acestea vor conduce categoric la o echilibrare a forţelor politice din România, şi vor îndepărta obiectivul pe care şi l-a propus USL, de a fi sigur câştigător la alegerile din 2012”. Mircea Toader face abstracţie de erodarea la care se expune orice partid aflat la guvernare, lăudând politica guvernului Boc: „În Europa sunt probleme de natură financiară şi cred că s-a demonstrat încă odată că măsurile luate de Guvernul Boc nu numai că au fost de bun augur, ne-au scos din acea zonă periculoasă, a unei incapacităţi de plată a României, comparativ cu deficitele enorme pe care le au ţări ale UE cu vechi state democratice şi ale economiei de piaţă”.
Şi la Galaţi USL se va canibaliza în viziunea lui Toader
Preşedintele organizaţiei PDL Galaţi prevede un mare scandal între partidele ce alcătuiesc USL-ul local, întrucât toate cele trei formaţiuni au nuclee electorale dure consacrate, la care se adaugă ambiţia fiecărui partid de a-şi impune proprii candidaţi în defavoarea celorlalte partide. Această situaţie de fapt le lasă mai multă largheţe portocaliilor gălăţeni în propria mobilizare, conform lui Toader: „PSD şi PNL şi PC sunt apropiate ca procent, iar desemnarea candidaţilor locali va crea probleme în interiorul USL. Mă întreb cum vor rezolva problema listei consilierilor judeţeni, pentru că un preşedinte CJ are nevoie de o majoritate în Consiliu. Va crea o bulversare. (…) Candidaţii pentru Primărie sunt vreo patru, şi fiecare îşi caută loc şi suport politic. Noi suntem pregătiţi, porniţi în campanie. Facem analize pe colegii a potenţialului fiecărui candidat, să putem găsi soluţiile de câştig pentru funcţia de primar”.
Din neînţelegerile USL va rezulta eventual şi un candidat pentru PDL. Mircea Toader a reconfirmat pentru moment candidaţii PDL, respectiv Marius Necula pentru fotoliul de primar şi Iulian Aramă pentru preşedinţia CJ, însă decizia nu este definitivă, ci preferă ca decizia finală să fie luată după ce îşi va stabili USL candidaţii: „La municipiul Galaţi suntem în aşteptarea soluţiilor celorlalte partide şi vom avea şi noi candidaţi. Considerând că nu găsim şi soluţii în afara partidului, Marius Necula este candidat pentru funcţia de primar. Repet, nu este încă o decizie. Ea va fi luată în funcţie de conjunctura politică şi de culoarul pe care trebuie să mergem noi pentru a obţine această funcţie foarte importantă. Paradoxal, culoarul pe care îl avem noi este foarte bun din cauza disputelor personale dintre candidaţi. Când doi se bat, al treilea câştigă. (…) Nu avem această intenţie, de a lua candidaţi de la USL, tocmai pentru a stimula într-o formă sau alta o competiţie. Poate să fie şi Marius Stan, care nu este un candidat de sânge. Să vedem ce se întâmplă cu ceilalţi candidaţi.” Toader a reamintit intenţia lui Eugen Durbacă de a candida la fotoliul de edil şef al Galaţiului, indiferent cât de multe dispute ar crea.
La nivelul judeţului PDL îşi propune cel puţin menţinerea rezultatelor alegerilor anterioare, ceea ce presupune 14 primari de comune la care se adaugă primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain. Mircea Toader a precizat că deocamdată se fac strategiile pentru alegerile la nivelul judeţelor conform actualei împărţiri administrativ teritoariale, cu judeţele existente.