11 FEBRUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Uneori delfinii au chef de puţină distracţie şi se droghează cu o toxină zombi
Uneori delfinii au chef de puţină distracţie şi se droghează cu o toxină zombi

Oamenii nu sunt singurele creaturi care suferă de probleme legate de abuzul de substanţe. Caii mănâncă buruieni halucinogene, elefanţii se îmbată cu fructe prea coapte, iar unele oi zise cu coarne lungi, iubesc lichenii narcotici. Atracţia maimuţelor pentru fructele bogate în zahăr şi care conţin etanol  poate explica chiar propria noastră atracţie faţă de alcool, cred unii cercetători.
Acum, delfinii se pot alătura acestei liste. Imagini dintr-o nouă serie de documentare BBC, „Spy in the Pod”, dezvăluie ceea ce par a fi delfini care se folosesc de toxina peştelui balon (grupa peştilor balon este o familie de peşti marini şi estuarini din ordinul Tetraodontiformes). Peştele balon produce o substanţă chimică defensivă puternică, pe care o lansează atunci când este în pericol. Cu tot potenţialul pericol letal, în doze suficient de mici, toxina pare să inducă „o stare de transă” la delfinii care vin în contact cu ea.
Delfinii au fost filmaţi jucându-se uşor cu un peşte balon, pasându-l  între ei timp de 20 până la 30 de minute şi muşcându-l uşor spre deosebire de peştii pe care îi prind pentru a-i mânca, care sunt ingeraţi cu repeziciune.
Zoologul şi documentaristul Rob Pilley a povestit că a fost o premieră când delfinii au fost filmaţi comportându-se astfel. La un moment dat, delfinii au fost văzuţi plutind sub suprafaţa apei, aparent hipnotizaţi de propriile lor reflexii. Atingerea peştilor balon nu pare să fie corelată cu vreo nevoie nutriţională sau medicală, aceste surse ale ebrietăţii delfinilor nefiind afectate după întâlnirea cu simpaticele mamifere marine considerate unele din cele mai inteligente animale.
Organele interne ale peştilor balon, cum ar fi ficatul şi uneori pielea, conţin tetrodotoxină şi sunt extrem de toxice pentru majoritatea animalelor atunci când sunt consumate; cu toate acestea, carnea unor specii este considerată o delicatesă în Japonia (fugu), Coreea (bok, bogeo) şi China (hétún) atunci când este pregătită de bucătari special instruiţi care ştiu ce parte este sigură să se mănânce şi în ce cantitate.
Delfinii nu sunt singurele mamifere care se intoxică în scop psihogen. Lemurii se joacă cu milipedul gigant mestecând uşor milipedul pentru a-l obliga să elibereze o neurotoxină. Această toxina răspândită pe piele are şi efecte insectifuge.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite