Oricât de mult le-ar plăcea proprietarilor de animale de companie de pretutindeni să fie adevărat, este un mit că pisicile au de fapt nouă vieţi.
Ideea că pisicile au nouă vieţi există de mult timp - deşi este greu de stabilit cu exactitate cât timp. Majoritatea surselor citează un vechi proverb englezesc care spune: „O pisică are nouă vieţi. Pentru trei joacă, pentru trei rătăceşte, iar ultimii trei rămâne.” Nu există nicio dovadă fizică a provenienţei proverbului sau cât de des a fost spus; probabil a fost transmisă oral. De asemenea, se crede că ideea din spatele proverbului ar fi subliniat probabil personalităţile unice pe care pisicile le posedă adesea şi nu a fost menită să fie o declaraţie faptică despre durata lor de viaţă.
William Shakespeare menţionează partea actuală „nouă vieţi” a frazei din Romeo şi Julieta cu replica „Bun rege al pisicilor, nimic altceva decât una dintre cele nouă vieţi”.
Pisicile aterizează întotdeauna în picioare?
Indiferent de locul genezei acestui proverb, ideea că aceste animale au nouă vieţi este, fără îndoială, răspândită astăzi. Cel mai probabil, acest lucru are de-a face cu comportamentele pe care le au pisicile care le permit să supravieţuiască unor situaţii aparent imposibile. Pisicile sunt foarte inteligente şi defensive; oricine deţine o mică felină denumită ştiinţific Felis catus sau Felis silvestris catus ştie cât de repede se sperie sau lansează un atac. Micile fiare cu blană au şi reflexe fulgerătoare care le permit să scape rapid din situaţii periculoase.
Simţurile intense ale felinei medii sunt, de asemenea, cu adevărat incredibile. Pisicile au o vedere excelentă în întuneric, precum şi un auz ascuţit şi simţul tactil. Ei au, în esenţă, toate avantajele de a sesiza pericolul înainte ca acesta să ajungă la ei, ceea ce le oferă timp suplimentar pentru a evita situaţiile care le pun viaţa în pericol.
Expresia „pisicile aterizează întotdeauna pe picioare” poate fi corelată cu deţinerea celor nouă vieţi. Deşi pisicile nu aterizează întotdeauna în picioare, ele au un reflex care le ajută să se orienteze practic din orice poziţie. Există încă unele speculaţii în rândul experţilor despre cum funcţionează acest lucru şi cât de eficient este, dar pare să fie o trăsătură unică pentru feline.
Din păcate, pisicile, ca şi oamenii, trăiesc o singură dată, iar calităţile lor biologice nu sunt suficiente pentru a oferi vieţi suplimentare, dar cu siguranţă ajută micuţele pufoase să profite la maximum de înzestrarea lor.