O haită de câini sălbatici de Noua Guinee, specie considerată dispărută de o jumătate de secol, a fost observată recent de cercetători într-un habitat natural, informează National Geographic.
Câinele sălbatic de Noua Guinee este, fără îndoială, cea mai rară specie canină din lume. Oamenii de ştiinţă i-au pierdut urma în 1970. Se crezuse, prin urmare, că specia a dispărut de pe faţa Pământului. Cu toate acestea, cercetătorii tocmai au dovedit că o duzină de exemplare încă trăiesc în munţii înalţi din Noua Guinee, în sudul Pacificului, scrie şi Mashable.
Săptămâna trecută, fundaţia New Guinea Highland Wild Dog a publicat aproximativ 20 de fotografii realizate pe înălţimile din Puncak Jaya, un munte din Indonezia, situat pe insula Noua Guinee.
Cercetătorii au identificat cel puţin 15 exemplare, masculi, femele şi pui în vârstă de aproximativ 3 până la 5 luni. Haita trăieşte izolată la altitudini de 3.700 — 4.600 de metri deasupra nivelului mării.
Graţie unei prelevări de materii fecale, echipa a analizat ADN-ul unei femele, iar rezultatele au confirmat că este vorba de un câine sălbatic de Noua Guinee. Această specie face parte din aceeaşi familie ca şi Dingo australian (care face parte din categoria câinilor resălbăticiţi) şi câinele cântăreţ de Noua Guinee, din care nu mai există decât 200 — 300 de exemplare care trăiesc în captivitate.
Potrivit cercetătorilor, câinele sălbatic de Noua Guinee este cea mai rară şi mai veche specie de canide încă în viaţă. De asemenea, spun ei, este cel mai bun exemplu şi, probabil, ultimul al unei rase de câine care nu a fost influenţată de creşterea şi selecţia oamenilor.