27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Resturi de medicamente şi ierbicide, descoperite în sângele ţestoaselor verzi din Marea Barieră de Corali
Resturi de medicamente şi ierbicide, descoperite în sângele ţestoaselor verzi din Marea Barieră de Corali

Resturi de medicamente şi ierbicide au fost descoperite în sângele broaştelor ţestoase verzi din Marea Barieră de Corali, fapt ce ilustrează amploarea poluării oceanelor, au anunţat recent cercetători australieni citaţi de EFE.
Cercetătorii au analizat sângele acestor ţestoase care trăiesc în largul coastelor Cleveland Bay şi Upstart Bay, în statul Queensland, dar şi în largul unor insule mai îndepărtate, precum Howicks.
În aceste trei locaţii din Marea Barieră de Corali, înscrisă în Patrimoniul mondial UNESCO, au fost descoperite resturi a sute de mii de produse chimice.
Cercetătorii au reuşit să izoleze resturi de Allopurinol, un medicament împotriva gutei, de Milrinonă, un tratament pentru insuficienţă cardiacă, de Izochinolină, un compus folosit în industrie, dar şi de Etiofencarb, un insecticid.
Potrivit, oamenilor de ştiinţă, expunerea la unele din aceste substanţe poate avea un impact grav asupra broaştelor ţestoase, mai ales asupra funcţionării ficatului lor.
Cel mai mare sistem de corali din lume, cu o lungime de 2.300 de km, este ameninţat de schimbările climatice, dar şi de scurgerile de pe terenurile agricole, de dezvoltarea economică şi de proliferarea acanthasterelor, animale marine în forma unor spini, numite "coroane de spini" care se hrănesc cu corali.


Articole înrudite