26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Număr record de peste 20 de elefanţi ucişi în Myanmar în 2017
Număr record de peste 20 de elefanţi ucişi în Myanmar în 2017

Elefanţii sălbatici din Myanmar sunt ameninţaţi de traficanţii care le vând organele în China vecină, în 2017 înregistrându-se un record de peste 20 de elefanţi ucişi, a avertizat recent un ONG care militează pentru protecţia mediului, WWF, relatează AFP.
"Dacă tendinţa va continua, populaţia de elefanţi va dispărea într-un an sau doi" în această zonă, a avertizat Rohit Singh, din cadrul WWF.
"Toată presiunea suplimentară asupra tinerilor sau femelelor care alăptează va avea un impact important", a adăugat el, în contextul în care până acum erau vânaţi în special masculii, pentru colţii de fildeş.
Potrivit WWF, populaţia de elefanţi sălbatici din Myanmar este de 1.400 până la 2.000 de indivizi, ceea ce o face cea de a doua cea mai mare rezervaţie de elefanţi din Asia de Sud-Est după Thailanda vecină.
Traficul de animale sălbatice este estimat la o valoare de aproape 20 de miliarde de euro în întreaga lume. În Myanmar, acesta este direcţionat spre China vecină, dar şi spre piaţa locală.
Numărul de elefanţi sălbatici a fost redus la jumătate în mai puţin de un deceniu în Myanmar. Numărul lor ar fi acum de 2.000 până la 3.000, conform datelor guvernului, mai optimiste decât cele ale WWF. Cauzele principale sunt distrugerea habitatului lor natural, dar şi atracţia pentru fildeş, piele şi anumite părţi ale corpului utilizate în medicina tradiţională pentru prepararea unor unguente considerate miraculoase.
Din ce în ce mai mult sunt găsite cadavre de elefanţi de pe care a fost înlăturată pielea, care poate servi şi la fabricarea perlelor pentru bijuterii.
Mare parte din acest comerţ ilegal are loc în estul ţării, controlat de reţele criminale orchestrate şi finanţate de puternici traficanţi chinezi, potrivit experţilor, care acuză lipsa de acţiune a autorităţilor.
Vânarea unui animal pe cale de dispariţie este ilegală în Myanmar, ţară semnatară a Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii de faună şi floră ameninţate cu extincţia, dar amenda maximă este sub 60 de dolari şi doar în cazuri excepţionale este declanşată urmărirea penală.


Articole înrudite